Közélet

2010.07.18. 07:34

Nekünk ma is csak a bódé való?

Az a baj, hogy a Balaton szerelmesei vagyunk, de meglehet, bolondok is; az Adrián már rég megépült volna, amit Balatonföldvárra képzeltünk el – mondta Sinka Béla, a Sevax Zrt. vezérigazgatója.

Fónai Imre

A balatonföldvári képviselő-testület legutóbbi ülésén nem hozott döntést a nyugati strandi fejlesztés ügyében. A kaposvári Sevax Zrt.-vel állapodtak meg erről még 2003-ban. Úgy tűnik, már csak az októberben esedékes önkormányzati választások után felálló új balatonföldvári testület foglalkozik legközelebb a strand ügyével.

– Érvényes megállapodásunk van a balatonföldvári önkormányzattal, de az elmúlt két évben az idő múlására hivatkozva megpróbálnak ettől eltérő irányokba terelni bennünket – mondta Sinka Béla, a Sevax Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. – Az a vád éri közben cégünket, hogy nem csinálunk semmit. Pedig az engedélyeztetés 2004 óta rajtunk kívül álló okokból húzódik, s már benne van több tízmillió forintunk, az idegeskedésről, őrlődésről nem is szólva.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bódék helyett. Ilyennek álmodták a tervezőasztalon a földvári nyugati strandot
[/caption]
– Úgy állapodtunk meg, építünk egy vitorláskikötőt a nyugati strandhoz csatlakoztatva, s ennek fejében átépítjük az igen csak korszerűtlen strandot; igényes kiszolgáló létesítményekkel, klubházzal, étteremmel, sétánymólóval, fövenystranddal, szabadtéri színpaddal, wellness-medencével – így Sinka Béla. – Vagyis hogy megfeleljen a kor kívánalmainak, mert 2010-ben nem lehet bódéból árusítani. Az egyezség azonban eredetileg úgy szólt: amíg a kikötőre nincs engedélyünk, nem kell a strandi létesítményeket sem megépítenünk.

Sinka Béla hozzátette: a környezetvédelmi engedélyt a stranddal szomszédos társas üdülő próbálta „megtorpedózni”.

– Úgy vélem, nem a kikötő zavarja őket, hanem a jogszabály alapján az önkormányzat által „visszafoglalt” parti sáv, mellyel megszűnt a magánstrandjuk. Ezért elkezdtek tiltakozni a fejlesztés ellen; ez a visszavágás – folytatta Sinka Béla. – Az első fokú hatóság engedélyét megfellebbezték, a másodfokú új eljárást rendelt el, azt is megtámadták, új tanulmányokat kellett készíttetnünk, s csak utána adták ki a végleges engedélyt, újabb fellebbezésüket elutasítva. De még ez sem volt elég, a bíróságon is próbálkoztak, sikertelenül. Négy év telt el közben...

Csak ezután következhetett a mederhasználati engedélyezési eljárás; ez mára elkészült, s arra vár a Sevax, hogy az állami vagyonkezelő szerződést kössön velük.



– Közben nő a nyomás a balatonföldvári önkormányzat részéről, hogy mégis csak előbb a strandot építsük át – így a zrt. vezérigazgatója. – Vállaltuk hát a tervek elkészíttetését, a képviselő-testület a jelenlétünkben azt jóvá is hagyta, majd amint elhagytuk az üléstermet, nyomban kiegészítették a döntést, miszerint a tervek jóváhagyása nem tekinthető egyben az építési engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulásnak is. Azt sem bánnánk már, ha a meglévő tervek birtokában más végezné a beruházást, csak történjen végre valami.

– Felajánlottuk: írjanak ki pályázatot a már meglévő tervek alapján – hangsúlyozta Sinka Béla. – De a legutóbbi testületi ülésen már ebben sem merték felvállalni a döntést a képviselők, nyilván a közelgő választások miatt. Itt tartunk most, miközben azzal vádolnak bennünket, hogy semmit se csinálunk. Sajnos, ki kell mondani: Magyarországon még mindig szinte a lehetetlennel egyenlő fejleszteni. Nem elvenni akarjuk a balatonföldváriak strandját, hanem egy olyan parti komplexumot létrehozni, amilyen a Balaton körül sem nagyon van. De nekünk úgy tűnik, még mindig a bódé való...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!