Közélet

2010.08.12. 17:10

Szeptemberben 2700 gólya indul útnak Somogyból

Jól szerepeltek a somogyi diákok az idei felsőoktatási felvételin. Míg országosan az összes jelentkező 69,7 százalékát vették föl valamelyik felsőoktatási intézménybe, addig a somogyi diákok 72 százaléka jutott be egyetemre, főiskolára.

Márkus Kata

Egyelőre úgy fest tehát, hogy Somogyból a valamivel több mint 3700 jelentkező közül nem egészen 2700 kezdi meg tanulmányait szeptembertől a felsőoktatásban. Ám ez a szám a pótfelvételi eljárás lezárulta után változhat.



A tavalyi évhez képest egyébként országosan tíz százalékkal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők aránya, a tavalyi 127 283 fővel szemben idén 140 303-an adták be jelentkezési lapjukat a Felvi.hu szerint. A mesterképzésekre jelentkezők aránya továbbra is nő, a tavalyi mintegy 17 ezer után idén több mint 28 ezren adták be felvételi kérelmüket valamilyen mesterszakra.

A felvettek valamivel több mint a fele alap- vagy egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén kezdheti majd meg tanulmányait. A tavalyi évhez képest az államilag támogatott képzésre felvettek száma mintegy 3 ezer fővel növekedett, a költségtérítéses képzésre bejutottak száma nem egészen 600 fővel múlja felül a tavalyit.

Az alapszakok közül a gazdálkodás és menedzsment szakon, míg a mesterképzésen a tanár szakon kezdhetik meg a legtöbben a tanulmányaikat. A húsz legtöbb hallgatót felvett intézmény rangsorát az ELTE vezeti, a Pécsi Tudományegyetem a negyedik helyen áll, a Kaposvári Egyetem nincs az első húszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!