Közélet

2010.10.14. 07:46

Expolgármesterek, akik ezután a hobbijuknak élnek

Évekig szolgálták a településüket, most azonban váltaniuk kell. Megnéztük, mihez kezdenek a „legrégebbi” polgármesterek?

SH-összeállítás

A hosszú idő után leköszönő polgármesterek számára gyakran a nyugdíjaslét jelenti a folytatást. Így van ezzel azoknak a somogyiaknak a jó része is, akik most nem jelöltették magukat, vagy október 3-án nem választották újra őket.

Verkman József szőlőt művel, utazik

Negyed évszázadon keresztül állt Kadarkút élén Verkman József. Négy éve bejelentette, az a ciklus lesz az utolsó. Nyugdíjba vonul.

– A 70. évemben vagyok, mást is szeretnék csinálni – mondta Verkman József. – A 25 év elég volt. Egyelőre úgy érzem magam, mint aki szabadságon van, nem igazán tudom még felfogni, hogy ez végleges állapot. Tervem, munkám van bőven. Ott a szőlő, szeretnék utazni, sok barátom van kül- és belföldön, akikre a munkám miatt nem volt időm. Most meglátogatjuk őket. A vadászatnak is több időt szentelhetek, de a legfontosabb, hogy többet leszek a családommal. Négy unokám van és polgármesterként kevés idő maradt rájuk. Tavaly a feleségem is nyugdíjba ment, a kettőnk nyugdíjából fogunk élni, nem lesznek megélhetési gondjaink. A közösségi munkától sem szakadok teljesen el, egy éve elvállaltam egy erdőbirtokosi társulás elnökségét. Egyetlen kívánságom van: legyen egészség a tervek végrehajtásához.

Kovács Miklós terveit még korai firtatni

Egyelőre nem tudja, és nem is részletezné a nagy nyilvánosságnak további terveit Kovács Miklós. Balatonboglár eddigi polgármestere újból indult az idei önkormányzati választáson, hat százalékkal maradt el eredménye a nyertestől. Legutóbb két cikluson át vezette a várost, de a kilencvenes években is betöltötte ugyanezt a tisztséget öt évig. Irányította annak idején a két településből egyesített Boglárlellét, ő volt a polgármester az újbóli kettéváláskor. Mielőtt 2002-ben másodszor a település élére került, a Balatoni Halászati Rt.-nél dolgozott kereskedelmi igazgatóként.

Kovács Miklós kilenc éve nyugdíj mellett végezte munkáját, most 69 esztendős. – Egyelőre nem aktuális a kérdés, hogy mik a terveim, s azt gondolom, ez az én magánügyem – mondta. Egy biztos: tennivalója a ház körül is akad bőven. Hogy mit hoz a jövő, azaz kamatoztatja-e tapasztalatait a köz vagy bármely cég javára, az egy darabig nyitott kérdés marad.

Papszt Lajos vadászik, gombászik

Zalában volt gombászni, barátokkal találkozott, és reggeltől estig kertészkedik Papszt Lajos, aki lelkesen számolt be első ténylegesen nyugdíjas napjairól. A Lengyeltóti élén 31 évet eltöltött egykori polgármester nem indult az idei választáson, így előre tudta: jóval több időt szentelhet azokra az elfoglaltságokra, melyekre az elmúlt három évtizedben nem volt módja.

– Polgármesterként az ember a szabadsága idején is fél szemmel a munkára figyel – így Papszt Lajos, akinek legnagyobb öröme, hogy több időt tölthet hozzátartozóival. – Elég nagy a család – fűzte hozzá. Nem fél attól: nem tudna mit kezdeni hirtelen megszaporodott szabadidejével. Nagy, közös kirándulásokat terveznek, de a horgászatra és a vadászatra is több ideje jut.

– Szép kertünk van, de 30 évig nem tudtam annyit foglalkozni vele, amennyit szerettem volna – mondta Papszt Lajos.

Bezeréti Katalin nyugalomra vágyik

Bezeréti Katalin Balatonföldvár korábbi polgármestere azt mondta: – Nyugdíjba megyek, ezt tervezem a közeljövőben. Előbbre nem nézek, mérlegképes könyvelőként biztosan akad majd munkám. A következő időszak a családomé, nyolc év után éppen rájuk fért már, hogy többet legyek velük. Amikor 2002-ben először megválasztottak, már akkor kijelentettem: maximum két cikluson át tartom elképzelhetőnek, hogy polgármester legyek, utána semmiképpen sem folytatom.

– Ez nem egy olyan pozíció véleményem szerint, ahol megszokásból lehet dolgozni – tette hozzá Bezeréti Katalin. – Ezért nem indultam a balatonföldvári polgármesteri címért, ismerőseim javaslatát elfogadva azonban harcba szálltam a szomszédos Szántód polgármesterségéért. Nem én nyertem, de emiatt nincsen bennem csalódottság. Inkább örülök. A béke, a nyugalom időszaka következhet ugyanis végre az életemben, s emiatt nálam jobban csak a családom boldogabb.

Feigli Ferenc az aktív életet választotta

Ötödik választási ciklusa után Feigli Ferenc nem indult az októberi önkormányzati választáson Barcson, és lemondott a Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségéről is. A 61 éves, ma már nyugdíjas városvezető azonban úgy döntött, továbbra is a szakmájában fog dolgozni a dél-dunántúli régióért.

Feigli Ferenc elmondta, hogy az eddigi tapasztalatokat szeretné a jövőben az építőiparban, a fejlesztések, beruházások terén hasznosítani, ezért vállalkozóként, igazságügyi-, építész- és ingatlanforgalmi szakértőként, fejlesztési tanácsadóként, illetve alternatív energia területen dolgozik tovább.

Feigli Ferenc hozzátette: továbbra is a Dráva szeretett fővárosában, Barcson él, de sokrétű tevékenységét a jövőben az egész országra kiterjeszti. Feigli Ferenc úgy döntött, ezután is aktív életet él. Szabadidejében most a korábbiaknál jobban tud kedvenc időtöltéseire - horgászat, úszás, kerékpározás - koncentrálni, de szeretne minél több időt eltölteni a családjával, gyerekeivel és unokáival.

Jakab József lightos munkára vágyik

Tíz évig tanácselnökként, 1994-től polgármesterként irányította Igalt Jakab József. Azt mondta: 1990-ben komolyan gondolta, hogy visszavonul, ám az élet mást hozott.



– 1994-ben csődközeli állapotba került a település, olyan nagy volt a nyomás, hogy kénytelen voltam indulni a választáson. Akkor úgy gondoltam, csak egy ciklusra. Aztán mindig volt olyan feladat, ami a további munkára inspirált. Most is van két nagyberuházás a városban, amit elindítottunk, de ezek befejezése már az utódom feladata. A feleségem szerint munkamániás vagyok, nem lesz olyan pörgős az életem, mint eddig, de azt nem tudom elképzelni, hogy ne csináljak semmit. A nyugdíj mellett visszatértem az ügyvédi praxisomhoz, de csak lightosan. Több idő jut majd az unokáimra, a családomra, a barátaimra. Emellett remélem, többet járhatok teniszezni, kirándulni és változatlanul megmaradnak az ultipartik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!