Közélet

2010.10.28. 11:47

Pszichiátriáról dolgozni? A beteg lelkű ember is munkaképes

Műhelykonferenciát tartottak arról Kaposváron, miként lehet visszavezetni a munkaerőpiacra a pszichiátriai betegeket.

F. Szarka Ágnes

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Program keretén belül, az európai unió társfinanszírozásával rendezett csütörtökön műhelykonferenciát a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a pszichiátriai betegek munkába állításáról.

Tarrné Törzsök Piroska a Munkaügyi Központ Kaposvári Kirendeltségének igazgatója azt mondta: a foglalkoztatási rehabilitáció új gondolkodást vár el azoktól, akik ebben a munkában részt vesznek. Megfelelő információk és fórumok kellenek a közös gondolkodáshoz. A műhelykonferenciának célja, hogy körbejárják a kevésbé ismert témákat, ilyen többek közt a pszichiátriai betegek rehabilitációja, elhelyezése, visszavezetése a munkaerő piacra. 

– A pszichiátriai betegek és a munkaerő piac közötti kapcsolat megtalálására törekszünk  – mondta Szellő János a Rehabilitációs és Szociálisn kapcsolatok osztályának vezetője – Az elmúlt öt évben nagyon komoly paradigma váltás zajlott le a fogalakoztatási rehabilitáció területén: átalakult a támogatási és a minősítési rendszer, új intézmények jöttek létre és hatékonyabb szolgáltatási rendszer kialakításán dolgozunk. A rehabilitációs járadékban részesülő vagy megváltozott munkaképességű álláskeresőink között egyre több a komolyabb lelki problémával küzdő, a pszichiátriai betegek körébe tartozó ember. A munkáltatók általában elzárkóznak a pszichiátriai betegek foglalkoztatásától. Ezeket a rossz előítéleteket le kell küzdeni, hogy vissza tudjanak térni, lehetőség szerint a nyílt munkaerő piacra.

Szellő János szerint a bentlakásos, fejlesztő foglalkoztatást végző intézmények segítsége előmozdítja a terveket.
– Egy súlyosan skizofrén beteg vélhetően nem alkalmas a foglalkoztatásra, de a betegségnek számos olyan foka és fajtája van, ami nem zárja ki. Ám sokkal jobban oda kell figyelni az emberekre, ez a folyamat sokkal időigényesebb, mint egy átlagos egészséges álláskereső munkába állítása.

Egyre több megváltozott munkaképességű ember lesz. Egy felmérés szerint a dél-dunántúli régióban több mint százezer megváltozott munkaképességű ember él. Ez a régió lakosságának több mint tíz százaléka. Többségük nem fogyatékos, hanem valamilyen betegségből eredő problémája van. Ezek között egyre erőteljesebben megjelenik a pszichiátriai betegség. Mindenkinek meg kell adni az esélyt, ha egészséges, ha nem. A társadalom nem mondhat le senkiről. Mi abban bízunk, hogy a beruházások gyorsításával megnövekednek az álláshelyek és lesznek olyan területek, ahol a megváltozott munkaképességű emberek is megtalálják a boldogulásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!