Közélet

2010.11.22. 17:27

De hol álljon Károlyi Mihály szobra? TGM szerint áruló volt

Szobordöntők és szoborvédők vívnak szó- és demonstrációcsatát hónapok óta a Parlament közelében álló Károlyi-szobor ledöntéséről, illetve maradásáról.

Fónai Imre

Nem lennénk meglepve, ha hamarosan ez az alkotás is Siófokon tűnne fel, mint a szobrász, a Siófokon született Varga Imre más művei is – olyanok persze, amelyek zömmel a rendszerváltás előtt készültek és máshonnan „kidobták”.

Az elmúlt héten kedden előbb a Jobbik tüntetett az 1918-as őszirózás forradalom kormányát vezető Károlyi szobrának eltávolításáért, vasárnap a szoborvédők következtek. Ezen szólalt fel Tamás Gáspár Miklós és azt mondta: Károlyi áruló volt, mivel saját osztályát árulta el azzal, hogy földet osztott, ezzel hitet tett a megnyomorított parasztság mellett. Azért üldözik ma is, mert elárulta az osztályát.
A konferanszié a tüntetést azzal zárta le, hogy mindenki készüljön fel, rendőrök jönnek majd törvényi végzéssel eltávolítani a szobrot, de „itt leszünk, nem fog menni”.



Az identitását kereső MSZP – akkoriban Hiller István és Gyurcsány Ferenc pártja – 2004 októberében nagygyűlésre hívta híveit Károlyi Mihály Kossuth téri szobrához. A Jobbik most Tisza Istvánra, Kövér László fideszes házelnök pedig Kéthly Annára cserélné.
A jobbikos Hegedűs Lórántné és Hegedűs Tamás országgyűlési határozati javaslatában ez áll: „Károlyi Mihály vezetése alatt a magyar állam nem töltötte be az állam mindenkori legfontosabb szerepét, a honvédelem biztosítását, kiszolgáltatva ezzel az országot a győztesek kénye-kedvének. Károlyi Mihály politikai munkássága, ami a történelmi Magyarország de facto szétdarabolásához vezetett már a trianoni békediktátum előtt, alkalmatlan arra, hogy emlékét a Kossuth téren – bármilyen formában is – őrizze a nemzet.”

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Siófokra kerül Károlyi Mihály szobra is?
[/caption]

Ezzel szemben Lendvai Ildikó a jobboldal támadása után így beszélt Károlyiról: „Az MSZP tiltakozik a progresszió kiretusálása ellen a magyar történelemből. Ha kell, minden eszközzel megvédi Károlyi Mihály szobrát, akinek nevéhez a köztársaság születésnapja fűződik, aki a szolidaritás örök példáját mutatva saját birtokát osztotta fel a szegények között.”


Nem tetszett a hatalomnak

Varga Imre nem kívánta kommentálni lapunknak a szobra körül kitört polémiát. Volt hasonlóban korábban is része. Sokszor nem tetszett a hatalomnak, amit alkotott. A Prométheuszt például be akarták önteni. „A teljes Politikai Bizottság ott háborgott a Műcsarnokban – nyilatkozta korábban a Somogy Hírlapnak. – Kidobatták a kiállításról. Visszavitettem a díszletmunkásokkal, többször is, utoljára a megnyitó előtt. Aztán az öntöde salakdombjára került, onnan vette meg egy belga múzeumigazgató 25 ezer dollárért. Ma Antwerpenben áll, a Prometheus téren.”
A Mártírok szoborcsoport megmaradt alakjai a rendszerváltás után Kaposvárról a siófoki vasútállomáshoz közeli parkba kerültek, természetesen ma már más néven lehet megtekinteni őket.

Lenin a raktárban - a szerző kommentárja

A szobrok sorsa, hogy időnként (rendszerváltáskor, forradalomkor) kihajítják őket. Emlékszem, a Siókom (a mai AVE- Zöldfok jogelődje) raktárában láttam majdnem húsz évvel ezelőtt a földön heverni Lenin elvtárst jellegzetes sapkájában. Kaposvárról szállították oda Varga Imre szobrát, közszemlére persze nem került. A művészt támadták akkoriban rendesen, de ő mindig azt mondta: nem választhatta meg a megrendelőit az előző érában. Egyszer tagadta meg a felkérést: a budapesti XIII. kerületi pártbizottság elé tervezett forradalmi láng kompozícióra azt mondta Aczél Györgynek, hogy tisztességes magyar művész nem csinálja meg. Másnapra persze mégis lett rá vállalkozó...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!