Közélet

2010.11.23. 07:24

Joggal oltott lángok, rendőrt hívtak a tűzhöz

Valami nagy, nagy tüzet kéne rakni. Csakhogy előtte nem árt a település tűzgyújtási, égetési rendeletét tanulmányozni, merthogy szabálysértést követ el, aki azt megszegi. Sőt, akár még a rendőrséget is kihívhatják emiatt. Mint ahogy Újvárfalván is történt.

F. Szarka Ágnes

– Nem ismertem a helyi rendeletet, a kifüggesztés után két nappal sem – mondta az újvárfalvi Hantos Erzsébet –, és meggyújtottam az avart. Még javában égett, amikor a polgármesterünk arra járt és kioktatott, hogy mikor lehet ezt a fajta bűncselekményt elkövetni. Nem tetszett a stílusa, így otthagytam. Nem sokkal később egy rendőrautó fékezett a házam előtt, és a fiatal rendőr megkért arra, hogy oltsam el a tüzet. A polgármester küldte rám a szervet, azért kellett ide autóznia, hogy megakadályozzon az avarégetésben. A falu másik részén az avarral együtt autógumikat, műanyag flakonokat égettek. Lehet, hogy a kommandót kellett volna kihívni hozzájuk?

Újvárfalva két településrészből – Vrácsikból és Nadalosból – áll. A nadalosi részen évek óta nincs egy hirdetőtábla. Így, aki nem jár bent az önkormányzatnál, az nem szerez tudomást, a határozatokról. Kiss Péter Pálné polgármester azt mondta, hogy a településükön hetente háromszor lehet avart égetni.



– A szabályokat mindenkinek be kell tartani – mondta a polgármester, – de egyesek amiről nem akarnak, arról nem vesznek tudomást. A szokásos módon, az önkormányzatnál függesztettük ki a tűzgyújtási rendeletet. Többször próbálkoztunk a nadalosi településrészen hirdetőtábla létesítésével, de a hirdetményeket állandóan letépték. Egyébként nem hívtam ki a rendőröket, annyit kértem tőlük, ha erre járnak, figyelmeztessék a panaszost arra, hogy a helyi rendelet betartása az ő számára is kötelező.

A települések többségében korlátozzák az avarégetést. Kaposváron nem lehet égetni, de három hetente elszállítják a zöldhulladékot. Bőszénfán pénteken délután 4-től hétfő reggelig tilos a füstölés, míg Magyaratádon vasárnap és hétfőn lehet égetni. A település vezetői egyrészt a levegő tisztaságát próbálják ily módon védeni, másrészt a lakosságot a bosszúságtól.

Kiss István környezetvédelmi szakmérnök szerint az avarégetéssel a levegőbe jutó füst kevesebb kárt okoz, mint az elégetetlen avarban áttelelő károkozók.
– A növények tűzelhalásos betegségénél az azonnali égetést írják elő – mondta Kiss István – Akkor, most melyik előírást is tartsuk be? A település tűzgyújtási rendeletét, vagy a növényvédelemét? A szabadtéri égetés során, ha csak avar ég, a környezetszennyezés kisebb, mint a kályhában égő pvc-ből lecsapódó savak keletkezésekor.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!