Közélet

2010.11.19. 07:28

Rossz kéményen lopózik a lakásokba a fojtogató gyilkos

Sok a gyatra, rossz minőségű kémény. Tavaly tizenegyen vesztették életüket szén-monoxid mérgezésben és már az idei fűtési idénynek is volt egy áldozata.

Harsányi Miklós

Csendes gyilkos – szakmai körökben is félelmetes híre van a szén-monoxidnak. Megdöbbentő balesetek rázták meg a közvéleményt nemrég, mindezt a lakásba visszaáramló füstgáz okozta. Koromégés, elkátrányosodott és összedőlés határán lévő kémények – sokat hallott veszélyforrások.

– A biztonságnak nincs alternatívája – jegyezte meg Egerszegi Miklós kaposvári kéménybélelő. – Aki gondoskodni akar családjáról, az szakemberek közreműködésével ellenőrizteti a tüzelőberendezést és a kéményt. Jó hír: van lehetőség a veszély elhárítására.

A szakember – aki megyénkben elsőként tette le az egyik speciális kéményszerelői szakvizsgát – azt tanácsolja: jó megoldás, ha a kéménybélés saválló acélból készül, amelyben a korom kevésbé tapadhat meg. A modern bélés abszolút védelmet nyújt a fugák közül visszaáramló szén-monoxid ellen is.

– Munka közben olykor hihetetlen állapotokkal szembesülünk – folytatta Egerszegi Miklós, miközben a hőszigetelt, szerelt kémény működését magyarázta. – Anyaguk és a felhasznált korszerű technológia miatt a saválló acél kémények ellenállnak az időjárás viszontagságainak, s vegyes-, illetve a gáztüzelés esetén is beépíthető. A magas, 180-200 Celsius fokos hőterhelést is remekül bírják.

A bélelés – anyagköltséggel, munkadíjjal – költsége a több százezer forintot is elérheti. Persze rögtön felvetődik a kérdés: mennyit ér szeretteink biztonsága? Tóth Pétertől, a kaposvári Total Inox Kft. munkatársától tudjuk: a kéményrendszerek tervezésében, kivitelezésében számos felhasználó barát megoldás létezik. Kitért rá; a bevizsgált, minősített kéménybélések nem csak a lakók biztonságát szolgálják, hanem a falak átfüstölését is megakadályozzák.



Lerakódott korom: újabb kéménytüzeket jelentettek Somogyból

Kéménybe rakódott korom, szakszerűtlen kürtőtoldás, füstcső rossz bekötése – ez is előidézheti a kéménytüzet. A kéménybe épített éghető gerenda, a koromzsák vagy tisztítóajtó hiánya, illetve  nyitott-, repedt állapota is bajt okozhat, hívta fel a figyelmet Klem Róbert, a megyei katasztrófavédelem munkatársa. A szóba jöhető veszélyek közé sorolta még a repedt kéménytestet is. Az alezredes jelezte: szinte minden esztendőben több tucatnyi kéménytüzet jelentenek a somogyi tűzoltóságoknak.

A fűtési szezonban nem árt más tanácsokat is megszívlelni. A szén-monoxid mérgezésben elhunytak száma évről évre nő az egyre „jobb” légmentes zárást biztosító nyílászárók és a körültekintés nélkül beépített konyhai és fürdőszobai szag- és páraelszívók valamint kandallók beépítése miatt.

– Ha a lakótérben lévő gázkazánunk nem zárt égésterű, úgynevezett „turbó” kazán, hanem az égéshez szükséges levegőt a lakótérből szívja, soha ne használjunk a működése alatt kültérbe vezetett elszívó ventillátort, kandallót – húzta alá a Klem Róbert. – Ennek oka: ezek a kazán működése során keletkező égéstermékeket – köztük a színtelen, szagtalan, de nagyon kis koncentrációban is mérgező szén-monoxidot – képesek visszaszívni a kéményből a lakótérbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!