Közélet

2010.12.07. 16:47

Rekordszintű belvíz Főnyednél, veszélyben a vasút és az M7-es

Negyven szivattyú munkája kell ahhoz, hogy ne emelkedjen tovább a belvíz a Kis-Balaton környékén. Az elmúlt tizenöt évben nem volt ilyen magas a belvíz a Kis-Balaton környékén, mint most.

Vigmond Erika

A legmagasabb harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a somogyi szakaszon, főleg a tőzeges talajra épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és az M7-es autópálya itt húzódó szakasza miatt. A vasúti pálya mindkét oldalán egy-másfél méter magasan áll a víz, de szántóföldek, erdők is veszélyeztetettek.

Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője elmondta: a kilenc szivattyútelepen, mind a negyven szivattyú teljes kapacitással dolgozik, naponta 400 ezer köbméter vizet szivattyúznak át a Kis-Balatonba. Tulajdonképpen a szinten tartásért dolgoznak, mert a víz nem fogy, de legalább azt elérték, hogy nem emelkedik tovább.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Víz alatt a MotoGP pálya területe.
[/caption]

Laki István hozzátette azt is: a somogyi részen Sávoly és Főnyed térségében a legsúlyosabb a helyzet. Főnyednél még egy mobilszivattyút is telepíteni kellett a meglévők mellé, hogy bírjon a vízzel.

Bár nem áll víz alatt Sávolyon a Balatonring, vannak kritikus szakaszok. Ugyan elkezdték azokat a munkákat az építésnél, ami kiküszöböli a belvíz problémát, de a fő vízelvezető nagy csatornarendszer még nem készült el. Van olyan szakasz, ahol a fél pályatestet elvitte a víz, máshol pedig, ha befagyna, akár hokimeccset is lehetne rendezni.Legalább egy hónapos plusz munkát jelentene a csapadék okozta károk helyreállítása, ha most folytatódna a félkész MotoGP pálya építése. Bent a faluban a pincék jártak a legrosszabbul: hiába szivattyúznak, merik a vizet, folyamatosan „könnyezik a föld”, ahogyan a helyiek mondják.

Kozma Lajoséknál is folyamatosan szivattyúznak.
– Hatvan-hetven centiméteres víz áll abban a pincében, ahol a kazán van, de a boroshordóim és a krumpli is vízben lenne, ha nem pakolunk alá. Ha az ember nem szivattyúzná ki, még gumicsizmában sem tudna közlekedni, anélkül, hogy bele ne folyna a víz - tette hozzá Kozma Lajos.

Bobek József, Sávoly polgármestere is megerősítette, több utcában, háznál is gondok vannak, bár nem olyan súlyosak, mint a Balaton-parti településeknél. Az egyik utcában a feltelt árkok miatt két helyen is át kellett vágni az utat, átereszeket tettek le, hogy a felgyülemlett csapadékot elvezessék abba a csatornarendszerbe, ami leviszi a Marótvölgyi-csatornához.

Ezek is érdekelhetik