Közélet

2011.04.11. 07:00

Újabb vezetőváltás, fejcserék a kormányhivatalban

Több az esélye annak, aki a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát a bőrfotele mögött tartja.

Balassa Tamás

Újabb vezetőváltás történt, s továbbiak vannak előkészületben a Somogy Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinél. A gyámhivatal élén Vörös Gyula váltotta Horváthné Supala Olgát a hónap elején. Véglegesítették a földhivatalnál Trefeli Katalint, aki már az új rendszer kinevezettje, a regionális államigazgatási hivatal megszűnése idején, ősszel került a hatóság élére, amikor a kormányhivatal ugródeszkájaként visszaállították a megyei közigazgatási hivatalokat. Ugyancsak áprilisi változás, ezt március közepén megírtuk, hogy Patak Norbert vette át a közlekedési hatóság vezetését. A fentiekről a kormányhivatal adott tájékoztatást érdeklődésünkre, de a válaszok ezúttal sem részletezték a kinevezettek szakmai életútját. Ez azért is érthetetlen, mert a kormányhivatalok létrejöttének jelszava a nyitottság az állampolgárok felé, akiknek az ügyeit hatékonyan, gyorsan, szakszerűen kívánják intézni.

Ehhez bizalmat kellene szerezniük a hivataloknak, melyek egyike-másika elég sokat dolgozott azért, hogy az emberek ne szeressék: a munkaügyi felügyelők posztereit vélhetően sosem fogják kitenni az építőipari cégvezetők a szobájuk falára. Ez így is van rendjén, amint az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök sem lesznek a balatoni lángossütők országos cimborái. Ezt is várja tőlük a Magyar Köztársaság Calíci- és szalmonellafélő lakossága. A hivatalok és a hatóságok negatív reklámját a jelenlegi kormánypártok is erősítették, amikor az ördögi szocialisták büntetni imádó kommandóiként aposztrofálták tavaly a közfeladatot ellátó hivatalokat. Most a tekintély helyreállítása következne, amihez – minden tekintetben – megfelelő embereket keresnek.

Szakmailag és emberileg a kinevezettek aligha kifogásolhatók, a kormányhivatal nem is végzettségük, előmenetelük pazar pedigréjét félti a nyilvánosság elől, hanem a pártállásukat. Forrásaink szerint ezt sem kellene, hiszen nem furcsa az, hogy a kormányhivatal lojális vezetőket keres a fontos posztokra, akik helyben tudják hatástalanítani az agrárbombákat, a H1N1-botrányokat, a sikamlós földügyeket vagy nyugdíjnyűgöket. Helyi hisztériából országos hajcihő: semmi sem hiányzik kevésbé a kormányzóknak ország-újjászervezés idején, különösen nem emelkedett alkotmányozáskor. Forrásaink szerint mindenképpen több az esélye annak, aki a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát a bőrfotele mögött tartja, mint akit már megpróbáltak a gyurcsányi idők, s baloldali elkötelezettségéről nevezetes.

De ez fordítva is igaz: az új somogyi hivatalvezetők között van olyan, akinek a karrierje a szocialisták korábbi hatalomra jutása idején kapott gellert. A gellerből a fideszes káderpolitika csinált most vargabetűt a Fidesz-tag életében, súgtak kormányhivatal-közeli informátorok. „A vezetők a törvényi előírásoknak megfelelően mind a képzettségük, mind szakmai és vezetői kvalitásaik okán alkalmasak a rájuk bízott feladatokra”, írja a kormányhivatal, hozzátéve, az esetleges további személycserékről tájékoztatják majd a sajtót.

Alkotmányellenesen, de május végéig jogszerűen bocsáthatók el a kormánytisztviselők indoklás nélkül. Akár már ebbe az időszakba beleeshet Schäffer Károly tiszti főorvos távozása, akit az ÁNTSZ élén Király Roland, a Csurgó-Nagyatád-Barcs kistérség első embere válthat. Ugyancsak hallani Halas Ernőné távozásáról, akivel azonban  elégedettek a hivatalban, s a fogyasztóvédelmet a legkevésbé problémás területek között tartják számon. A nyugdíjasként dolgozó Halasné az egyetemi képzés előkészítésében is  érdemeket szerzett. E két vezetőről szóló információnkat nem erősítette meg, s nem cáfolta a kormányhivatal: szó nélkül hagyta.

Forrásaink azt mondják, a pozícióváltásra érett helyzeteket kínos csendben kezeli a főispánság. A szakigazgatási szervek vezetőivel negyed év alatt alig találkozott a kormánymegbízott, aki legtöbbször személyzeti ügyekben egyeztet. Az új vezetőjelöltek szakmai, emberi, erkölcsi alkalmasságának felmérése napok alatt is menne, az időt vertikálisan a minisztériumi, horizontálisan a helyi politikai egyeztetés rabolja. A megyei jogú várossal, a megyei önkormányzattal és a kormányszövetség pártjaival is egyeztet Juhász Tibor, aki „összeférhetősége” miatt ma is a Fidesz somogyi választmányának elnöke.

Közigazgatási-államigazgatási szakértőink azt mondják: ha nem politikai parancsuralmi rendszer irányítaná a kormányhivatalt, akkor jól működhetne, ma azonban nem csak a jogszabályok igazgatnak. Az állások betöltésénél nepotizmusra emlékeztető folyamatok érlelődnek, a személyzeti döntések erővonalai messziről látszanak, így a kritikusok.



A szakigazgatási szervek közötti feladat-összehangolási lehetőséggel csírájában sem tudnak élni, ahhoz ugyanis politikai hűség helyett tudás és szakértelem kellene, értékeli az eddigiket egyik forrásunk. Akárhogy is, még a szakigazgatási szervek vezetőváltásai előtt új gárda állt föl a törzshivatalban. Benedek Katalin korábbi törvényességi főosztályvezető gyámhivatali ügyintéző, s Kimmel József az utódja. Az informatikai főosztály éléről Vajda István, a koordinációsról Deák István távozott, Horváth Ilona sem pénzügyi főosztályvezető már. A városházáról került a kormányhivatalba Vörös Gyula népjóléti igazgató is, aki a gyámhivatalt vezeti. Az ugyancsak a várostól az építésügyre igazolt Horváth János elődje, Fábián Éva megyei főépítész lett.

Átköltözik két szervezet

A somogyi kormányablakban áprilisig a megkeresések 60 százalékát intézték saját ügykörben, a többiben tájékoztatást adtak. Az ügykörbe tartozók egyharmadában kérelmet nyújtottak be az emberek, ügyfélkapu létesítését kérték, a többi ügyben tájékoztatást kaptak. Az ügykörök 2013-ig, a járási hivatalok felállásáig folyamatosan bővülnek. A cél az, hogy a hatósági ügyek szinte teljes köre intézhető legyen. A 29 induló ügykör az állampolgársági ügyek intézésével bővült, valamint az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos tájékoztatással egészült ki a feladatellátás.

A kormányhivatal mintegy 800 alkalmazottja közül 350-400 költözik a megyeházára, ez 7-8 hatóságot jelent. Megvizsgálta a szervek ingatlanjainak bérleti, üzemeltetési szerződéseit, és a költséghatékonyság érdekében egyes jogviszonyok megszüntetése és új, kedvezőbb megállapodás mellett döntött.
A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Fő u. 57., valamint a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv kormánytisztviselőinek Fő u. 45. szám alatti ingatlanjai kevéssé gazdaságosak, ezért a tervek szerint elsőként ezeket hagyják el, és költöznek a Csokonai 3-ba. A döntést az MNV Zrt.-vel folytatott egyeztetést követően hozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!