Közélet

2011.05.16. 16:07

Elhagyott kiskutyákért fogtak össze a marcali iskolások

Soma és csapat mindenhol akcióban. Megmozdultak a Somogy megyei fiatalok. Minden héten több településről kapunk híreket, leírásokat és fotókat arról, hogy éppen mit segítettek.

Sonline



Egyik nap a Somogyi Hírlapot lapozgatva megláttunk egy felhívást Soma és csapata címmel, ami nagyon elgondolkodtatott minket. Rájöttünk, hogy mennyi jó dolgot cselekszünk nap mint nap. Osztályunkból, a 8. a-ból, Flóri idős embereknek segít, akik már nehezebben tudnak járni, nem tudnak elmenni gyógyszertárba vagy vásárolni, ő mindezt megteszi helyettük. Iskolánkban, a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában van egy környezetvédelmi program, melyben nyolc éve mi is tevékenyen részt veszünk.



A Somogyi Hírlap felhívása után elhatároztuk, hogy közösen egy nagyobb lépésre szánjuk el magunkat: felajánljuk segítségünket a horvátkúti városrészben működő állatmenhelyen. Egyik nap suli után kibuszoztunk a festői környezetben lévő menhelyre. Izgalommal vágtunk neki a feladatnak, mivel mindannyian nagy állatbarátok vagyunk. Miután leszálltunk a buszról, meglepően hatalmas terület húzódott a szemünk előtt. Minden kutyusnak külön helye volt nagy mozgástérrel. Részt vettünk az etetésben, gondozásban, és utána jöhetett a játék. Nem csak mi élveztük a látogatást, hanem az állatok is nagyon örültek nekünk. Megható és boldog délután volt mindannyiunk számára, hiszen ezek a kutyák gazdátlanok, ezért nagyon sok szeretetre vágynak. Ennek érdekében plakátokat helyeztünk el az iskolában és a városban, hogy minél több kisállat találjon gazdára.
Megígértük a telephely vezetőjének, hogy máskor is kimegyünk segíteni, hiszen azokat a hálás kutyaszemeket nem lehet egykönnyen elfelejteni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok kiskutya vár új gazdára
[/caption]

Egy igaz állatbarát

A Horvátkúti Állatmenhely vezetője Makai István. Amíg a lányok a kutyák körül tevékenykedtek, Flóri kérdésekkel halmozta el Pista bácsit.

- Mikor és milyen céllal alapították a menhelyet?
- Tíz éve működik a menhely. Nagy állatbarát vagyok, és szerettem volna segíteni a környéken kóborló elhagyott állatokon.

- Hány állatnak ad otthont?
- 80-130 között mozog a számuk.

- Hatalmas területen létesült ez a telep. Mi mindent kell tenni, hogy az állatok jobban érezzék magukat?
-
Nagyon sok törődést igényelnek, megfelelő gondot fordítunk táplálásukra, tisztántartásukra, és arra, hogy bőven legyen helyük a mozgásra, játékra.

- Kik támogatják a menhelyet?
- Az Assisi Szent Ferenc Alapítvány, amelyet én magam is nagy összeggel támogatok. Ezen kívül a környékbeli állatorvosok, egy müncheni kutyamenhely és sok magánember is szívügyének tekinti az itt lévő állatok sorsát.

- Konfliktusmentesen indulhatott itt a munka?
- Az elején nehezen fogadták el a falubeliek, de mostanra már megszokták.

- Gyakran visznek el kis kedvenceket?
- Szerencsére van úgy, hogy otthonra találnak ezek a kis állatkák Magyarországon, de tavaly például 90 kutyus talált Németországban gazdára.

- Miben tudnánk mi is segíteni?
- Nagyon jólesett, hogy kijöttetek, ezt máskor is megtehetitek.

- Arra gondoltunk, hogy az iskolánkban plakátokat készítünk, amelyeken felhívjuk a figyelmet az emberek felelősségére, és arra, hogy rengeteg hálás kiskutya vár Önöknél arra, hogy hazavigyék. Mi a véleménye erről?
-
Ez nagyon jó ötlet. Még valamiben segíthetnétek. Azt tervezem, hogy októberben ellátogatok a környező iskolák biológia óráira és ott előadást tartok. Tudnátok nekem ebben segíteni?

Nagyon szívesen, addig is jó munkát kívánunk!
Bocskai Dorina, Huszti Adrienn, Huszti Alexandra, Varjaskéri Janka, Philipp Flórián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!