Közélet

2011.07.26. 17:59

Csődvédelem: megvan az esély a Szenna Pack talpra állítására

Mindössze két somogyi cég kért csődvédelmet ez évben a megyei bíróságon. Ez idő alatt félezer felszámolási eljárás indult. A felszámolás a padlófogás kezdete, a csődvédelem a talpraállás reménye

Balassa Tamás

Sok vészjósló jelet ad a piac a benne működő vállalkozások bizonytalan helyzetére. Ilyen jel, hogy az idei első félévben a magyar társas vállalkozások az utalásos számlák 45 százalékát késéssel egyenlítették ki. A cég számának növekedése közben a legkevésbé sem a gazdaság bővülését mutatja, ellenkezőleg. A társas vállalkozások száma az elmúlt félévben tovább növekedett, és a félév végén meghaladta az 563 ezret. A magyar viszonyokra az jellemző, hogy ha egy cég fizetésképtelenség miatt megszűnik, akkor tulajdonosai hamar új vállalkozásba kezdenek, sajnos sok esetben hitelezőket hátra hagyva, vagyonukat kimenekítve. A nagyarányú felszámolások és végelszámolások ellenére a rendületlenül növekvő cégszám ezt a tendenciát erősíti meg, közölte a Dun & Bradstreet Hungária Kft. minapi jelentése.



A csődvédelem intézménye azt a célt szolgálja, hogy egy lejárt adósságaiért helytállni nem képes vállalkozást, likviditási gondokkal küzdő vállalkozást a hitelezők ne számoltathassanak fel azonnal. A fizetésképtelen vállalkozás tulajdonosai a csődeljárás keretében bíróság felügyelete mellett kap a vállalkozás a fennálló követelésekre automatikusan 90 napos moratóriumot. Ez nem vonatkozik a közműtartozásokra, amiket fizetni kell. Az első 45 napig van ideje az adós cégnek egyezségi javaslat kidolgozására, amit amennyiben a hitelezők elfogadnak, akkor a vállalkozás visszaáll a korábbi, működő állapotába és folytatja tevékenységét. A csődvédelem alatt a bíróság vagyonfelügyelőt nevez ki. Ha az akár 360 napra is meghosszabbítható határidő alatt nem sikerül a hitelezőkkel egyezséget kötni, az eljárás átfordul felszámolásba.

Bierer János ügyvezető: A piac döbörög, minden esély meg van a Szenna Pack talpra állítására

A Szenna Pack a minap kért csődvédelmet a székhelye szerinti zalai bíróságon. Bierer János, a 25 éves cég ügyvezető igazgatója lapunknak kedden elmondta: minden esély meg van a cég talpra állítására. Heteken belül megszülethet az egyezség. Tőkeerős befektetőre is számítanak, és a bankokkal is esély van a megállapodásra. Az ügyvezető jelenleg ennél többet nem mondhatott a körvonalazódó egyezségről, de reményteli megfogalmazásának hitelt adhat, hogy egy „döbörgő” piac szereplői, ahol százalékos kapacitással dolgozva, a követeléseket átütemezve lábra állítható a cég. Nagy segítség lehet ebben a jelenlegi gyenge forint a szinte teljes egészében külpiacra termelő vállalat esetében.

A régóta dinamikusan beruházó Szenna Pack Csoport pénzügyi likviditása, a fejlesztési hitelek feszítő törlesztése és az elakadt forgóeszközhitelek egyensúlya 2010-ben bomlott meg. A cég jól vészeltre át a válság kitörését követő 2009-es évet, amikor az 1,9 millió eurós hiteltörlesztés mellett növekedni is tudott. A forgóeszközhitel azonban a pénzintézetek stabilitási kényszerével magyarázhatóan elmaradt. Csak egy kisebb tételhez jutottak hozzá tavaly. Ez későnek bizonyult.

A csődvédelem elkerülhetetlenné, s egyúttal szükségszerű is vált: ez az egyetlen út vezet a majdani folytatáshoz. A csoport 2007-ben 2,5 milliárd, 2009-ben további 2 milliárdos forintos kapacitásnövelő beruházást valósított meg a folyamatos fejlődése és a munkahelyteremtés érdekében. A beruházás befejezése a pénzügyi- és gazdasági válsággal egyidőben történt. A forgóeszközhitel akkor elakadt, a hiteleket viszont törleszteni kellett.

A cég 140 dolgozójának nagyobbik része hónapok óta türelemmel viseli a nehézségeket, amit nagyra értékel az ügyvezetés. Szakszervezet alakulásáról kedden értesültek: a fizetésképtelenséget megelégelő dolgozók közül néhányan, korábbi jogi lépések után így próbálják védeni érdekeiket. Eddig érdekvédőkre nem volt szükség a nagymúltú cégnél, ami Bierer János szerint az átlagosnál magasabb juttatásoknak köszönhető. Ide kívánnak visszatalálni a piacon, mely több tízmilliói aeroszolos palackot vár továbbra is Szennából.

Elkötelezetten az ésszerű megállapodásokra

A Szenna Pack Csoport vezetése közleményében azt írja: „a Csoport teljes mértékben elkötelezett a hitelezőkkel és a szállítókkal való ésszerű megállapodások megkötésére a rendelkezésre álló időn belül, annak érdekében, hogy egy tőkeerős befektető támogatásával a termelés újrainduljon és a cég az egyezséget követően folytassa az elmúlt 25 évben eredményesen végzett munkáját. Az átmeneti időszakban a cég vezetése mindent elkövet a dolgozókkal, szállítókkal és hitelezőkkel történő optimális megállapodásokra, a lehető legkisebb érdeksérelem nélkül. A szinte teljesen exportra dolgozó Szenna Pack Csoport termékei továbbra is jól eladhatók, az aerosolos palackok iránt jelentős, minden eddigit meghaladó a keresleti piac. A forgóeszköz finanszírozás biztosításával a cég újra 100 százalékos kapacitással fog tudni dolgozni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!