Közélet

2011.08.01. 13:33

Felújítják és átnevezik a kiégett Irma maradványait

Már csak hetek vannak hátra, hogy nem csupán régi fényében, hanem azt talán túl is szárnyalva tündököljön a balatonboglári vízparton kiállított műemlékhajó, a Balaton első csavargőzöse.

Füleki Tímea

A város tulajdonában lévő, régóta kiállított vízijármű felújítására támogatást nyert Boglár. A munkálatok elvégzését a Balatoni Hajózási Zrt-re bízták, mely augusztus végéig befejezi a korábban felgyújtott, megrongált és az utóbbi években teljesen lehangoló állapotú képet festett hajó helyreállítását.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A műemlék belsejében ismét lesz vendéglátóhely
[/caption]

Az 1872-ben épített gőzös egyebek mellett kiállítóhelyként funkcionál majd, sőt, egyes érdekesebb belső alkatrészei metszetszerűen láthatók lesznek bizonyos helyeken. Ahogy korábban, egy vendéglátóhely ezután is helyet kap a hangulatos műemlék belsejében.
– Munkatársaink már megtisztították a koromtól a hajót és javították a rongálódásokat, a napokban a burkolómunkák folynak – tájékoztatott Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Elmondása szerint pótolják az egykor ellopott hajócsavart, helyreállítják a kormányállást, majd kívül építik újjá a hajót.



A kalandos múltú jármű új nevet is kap a megújuló külsőhöz: a Balaton csavargőzős nevet viseli ezentúl. Tudott, hogy egy régi kapitányának feleségéről Irma néven volt ismert korábban a gőzös, de a hajózási vezérigazgató szerint az eredeti neve is más volt. A 19. században már a Balaton habjait szelt hajó átmenetileg a Dunán is szolgált egykor, majd visszakerült a magyar tengerre. Boglár akkor vette szárnyai alá a ma már igazi látványosságnak számító csavargőzöst, amikor a nyolcvanas években a megsemmisítését fontolgatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!