Közélet

2011.09.29. 17:54

KVG-jelentést kér Szita Károlytól a városi közgyűlés

Pintér Attila (MSZP) határozati javaslatát elfogadva a kaposvári közgyűlés csütörtökön úgy határozott, hogy felkéri Szita Károly polgármestert: a közgyűlés decemberi ülésére készítsen jelentést a KVG Zrt. szervezeti átalakulásáról, romániai érdekeltségének tevékenységéről, valamint a KVG és a korábbi elnök-vezérigazgató, Püspök Rudolf tulajdonában működő, szintén romániai vállalkozás, a Salubriserv közti kapcsolatról.

Márkus Kata

Kaposvár ez évi költségvetésének első félévi teljesítéséről, a költségvetési rendelet módosításáról szóló előterjesztés kapcsán Szita Károly polgármester szóbeli kiegészítésében úgy fogalmazott: csaknem 90 millió forint értékben sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt.
– Azzal együtt tudtuk ezt elérni – hangsúlyozta a polgármester –, hogy egymilliárd 353 milliót költünk például szociálpolitikai támogatásra, ebből 66 millió forint a lakástámogatási keret. A szociálpolitikán belül csaknem 500 embernek adunk munkát közcélú foglalkoztatás keretében. S amikor mások nem indítanak projekteket, mi folytatjuk a fejlesztést. Több pályázatunk is elbírálásra vár, továbbra is célunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetleníteni tudjuk magunkat az energiaáraktól. Október végére például elkészül a biogázvezeték a cukorgyár és a fürdő között.

KVG Zrt.-hez kapcsolódó cikkek:
----------------------------------------------------------
Nyakig a köztisztaságban, a kaposvári kukák hallgatnak
Többet kell fizetni? Közös költség lesz a szemétdíjból
KVG-saga: ingoványos jelen Kaposvár köztisztasági cégénél
Menesztették Püspök Rudolfot a kaposvári holdingból

----------------------------------------------------------

Lamperth Mónika (MSZP) a napirend kapcsán arra figyelmeztetett, hogy 32-ről 35 milliárdra emelkedik Kaposvár hoszszú távú adóssága.
– A város rohan a reménytelen adósságba – fogalmazott Lamperth Mónika –, hogyan fogja a helyzetet hosszú távon kezelni a város?

Csató László
(Fidesz) arra hívta föl a figyelmet, hogy bár 13 éve képviselő, így legalább 52 költségvetési vitán vett részt, ez idő alatt sok minden változott, egy dolog azonban nem: ez a költségvetés is szakszerű, korrekt, pontos. Gazdálkodásunk az idén is kiegyensúlyozott és biztonságos volt.
– Ez bizonyítja, hogy a koncepció helyes volt, a módosítást ajánlom elfogadásra – mondta Csató László.

Borhi Zsombor (Fidesz) azt a következtetést vonta le az előterjesztésből, hogy precíz és takarékos gazdálkodás folyt az idén is Kaposváron.
– Sikerült csökkenteni a működési hiányt – mondta –, emellett folytatódik a további beruházások előkészítése.

A képviselő-testület végül elfogadta a napirendet, miután Szita Károly immár sokadszor hívta föl Lamperth Mónika figyelmét az általa reménytelennek nevezett adósságállomány kapcsán: addig legyen nyugodt, amíg engem lát!

A kaposvári közgyűlés határozott arról is, hogy a jövő évben mely programokat sorolja Kaposvár kiemelt rendezvényei közé. Gyenesei Istvánné (Kaposvári Somogyért) és Szita Károly egyetértett abban, hogy nem feltétlenül kell minden olyan rendezvényt megtartani évente, amit eddig minden esztendőben megrendezett a város. Gyeneseiné ugyanakkor azt is hangoztatta, hatékonyabban kellene megszervezni a rendezvények alatti és utáni szemétszállítást, akár úgy, hogy hétvégén is dolgozzanak a közmunkások.
Szép Tamás (Fidesz) szerint ki kellene találni a hangsúlyokat újra.
– Egyes területen kifejezett rendezvénybőség van – mondta –, máshol pedig hiány, ezért egy munkacsoportnak kellene újragondolni a rendszert.


Valamennyi rendezvényen a szervezőnek kell gondoskodniuk a köztisztaság biztosításáról – reagált Gyeneseiné felvetésére Szita Károly. – Ezért a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve a továbbiakban kizárólag úgy adunk ki területfoglalási engedélyt, hogy a szervező köteles lesz szerződést kötni a rendezvény alatt és után a terület tisztántartásáról.  

Egy intézmény leendő igazgatójának személye robbantott ki vitát

Kaposvár közgyűlése még júniusban döntött arról, hogy a Bölcsődei, a Szociális Gondozási Központ és a Liget otthon januártól beolvad a SzocioNet regionális módszertani központba. A csütörtöki ülésen pályázatot hirdetett az önkormányzat az egyesített intézmény igazgatói posztjára, melynek kapcsán Lamperth Mónika úgy fogalmazott: élek a gyanúperrel, hogy „már ki van gondolva”, ki lesz a vezető.
– Tartok attól, hogy megmondták Szabó Jánosnak, a SzocioNet jelenlegi igazgatójának: eldöntötték már ki lesz az igazgató – mondta Lamperth Mónika. – Így érthető, hogy Szabó János előrehozott nyugdíjazását kérte. Ám ezzel egy országos szaktekintély megy nyugdíjba. Úgy vélem, nem kellene csak megválnunk tőle. Eközben a Fidesz azt harsogja, hogy életerős emberek nem ülhetnek otthon. Amikor meg dönteni kell, akkor máshogy döntenek.

Szita Károly úgy reagált: Szabó János személyesen keresett meg nyugdíjba vonulási szándékával.
 – Ha valaki negyvenegy év munkaviszony után, sokéves vezetői beosztást követően el akar menni nyugdíjba – mondta a polgármester –, azt a szándékot én támogatom. Ha ezt önök nem támogatják, akkor ne szavazzák meg a napirendet! Vagy beszéljenek Szabó Jánossal, hogy vonja vissza a kérelmét!
A szavazásnál Felder Frigyes (LMP) nemmel szavazott, Lamperth Mónika és Pintér Attila (MSZP) tartózkodott, a többi képviselő az igen gombot nyomta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!