Közélet

2011.09.19. 07:24

Ötven év, ötezer diák, egy cél: minőségi oktatás

Fél évszázad óta több mint ötezer fiatal végzett a Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Dráva Völgye Középiskolája különböző tagozatain. Az intézmény a hétvégén ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját.

Jeki Gabriella

A jubileumra valamennyi egykori és mai diákot, pedagógust meghívták. Madarász Zsuzsanna igazgató elmondta: az 1961-es indulás óta nagyon sok minden változott, nemcsak diák és tanár diák generációk követték egymást, hanem folyamatosan alakult az oktató munka stílusa, az épületek száma, sőt elnevezése is; bár a céljuk mindig ugyanaz volt: minőségi oktatást biztosítani, versenyképes és színvonalas iskolát kialakítani.
A fél évszázad emlékezetét őrzi a most átadott emlékoszlop is, melynek talapzata a régi épület kerítésköveiből készült, négy oldalán a tagozataik jelképeit találjuk. Innen a pervola felé vezető úton „in memoriam” címmel emlékhely található, ahol az elhunyt diákokra, tanárokra emlékezhetünk.

Madarász Zsuzsanna hozzátette: fél évszázad alatt világrendszerek épülnek fel és omlanak össze, emberek születnek és halnak, de az intézmény minden hullámverés közepette állt, és bár gyakran kellett nehézségekkel szembenézni, de az akadályokat legyőzve teremtettek értékeket, ami aztán újabb értékeket hozott létre.



Úgy tűnik, az itt kialakult kapcsolatok kiállták az idő próbáját. A ma már nyugdíjas, de a kezdetektől itt tanító Bagi Gáborné visszaemlékezve hangsúlyozta: ha a gyerekek művelődnek, az iskolában megismerik például a könyvtárt, az énekkart, a matematikai fogalmakat, az idegen nyelvet, azt haza- és továbbviszik; ezek a gyerekek Barcs szerető, Barcs tisztelőkké váltak.
Számos szakmai program és kiállítás is helyet kapott: műszerekből, trófeákból, festményekből és természetfotókból nyílt tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!