Közélet

2011.09.18. 16:25

Rekord számú látogató a KÁN-on

18 ezer látogató, tartalmas programok, érdekes előadások, gyönyörű tenyészállatok, jó szórakozás és kellemes nyarat idéző meleg. Néhány szóban így lehet összefoglalni a vasárnap záródó Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A rendezvény kiemelkedő színfoltja az egyetem jubileumi ünnepsége volt.

F. Szarka Ágnes

Három napon keresztül csak lépésben lehetett személygépkocsival közlekedni Kaposváron a Guba Sándor utcában, az egyetem előtt. Mindenütt parkoló autók, gyalogosok. Az érdeklődők a Kaposvári Állattenyésztési Napokra igyekeztek. A vasárnap zárult  programot Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója, kiállítás igazgatója rendkívül sikeresnek értékelte.
– A nagyon jó idő is hozzájárult az állattenyésztési kiállítás sikeréhez – mondta Sári Enikő. – Ennek is köszönhető, hogy rekord számú – több mint tizennyolcezer – látogatónk volt. A sok, színes program közül kiemelkedett az egyetem jubileumi ünnepsége, mely hazahozta a régi hallgatókat. Ők a régi emlékek felidézése közepette tekinthették meg a fejlődést, láthatták az egyetem jelenlegi helyzetét. A kiállítás mely a Kaposvári Egyetem gyermeke is,  sikerrel mutatta be a hazai mezőgazdaság kiemelkedő ágazatát, az állattenyésztést.Kiemelkedőek voltak a tenyészállat bemutatók, közülük is a lovas programok. Nemcsak a Dunántúlra jellemző hideg lovakat láthatta a közönség, hanem egy nemzetközi arabs fesztivált is. Öt ország hetven lovát nemzetközi zsűri bírálták el, hogy mennyire hordozzák az eredeti fajtajelleget. Ez nemcsak a lóhoz értő, azt szerető embereknek volt érdekes,  hanem a szakembereknek is. Mindemellett olyan ritkán látott formációkkal is találkozhatott a közönség, mint a mezőhegyesi, a bábolnai ötösfogat. Felvonult a háttér-, és gép-, valamint az élelmiszeripar is. A sokszínűséget pedig fokozták a különböző kísérő programok. Előre nem tervezhetett érdekesség volt, hogy szombaton a kiállítás területén készítették el annak a szarvasbikának a terítékét, amit hajnalban Kemény Dénes, a vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, a címzetes egyetemi docens ejtett el.

A kiállítás nemcsak a szakembereknek, hanem az avatatlan kíváncsiskodóknak is tartalmazott érdekességet. Pergő szakmai fórumok, látványos bemutatók, minden korosztály számára érdekes programok váltogatták egymást. A rendezvény méltán reprezentálta az elméleti és a gyakorlati oktatás szoros, egymástól elválaszthatatlan kapcsolatát. A résztvevők nemcsak a legújabb termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhettek meg, hanem információt is cserélhettek. Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem rektora szerint a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénysorozat előreviszi a gazdaságot is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A győztes csapat
[/caption]

A kondérnál is a legjobb a Somogyi Hírlap csapata

A Kaposvári Állattenyésztési Napok programján belül  szombaton a  vadgazdálkodás és a vadgasztronómia kapott kiemelt hangsúlyt. A szervezők másodszor hirdettek vad és halfőző bajnokságot, melyen a megyei közélet és média szereplői – köztük lapunk csapata  – állt kondér mögé. A nevező 12  csapat mindegyike öt kiló szarvashúst vagy halat kapott, amit egyéni ízesítéssel varázsoltak pörköltté vagy halászlévé. A halas étkek közül a zsűri a legjobbnak a Kaposvári Egyetem öregdiákjainak a főztjét ítélte, míg a vadhúsok között a Somogyi Hírlap csapata vitte el a pálmát, a fekete tölcsérgombával ízesített szarvaspörköltjével. A zsűri külön értékelte a helyszínen szaggatott, bográcsban főzött nokedlit.

Ezek is érdekelhetik