Közélet

2011.09.14. 19:15

Terviszony: tiltakoznak a civilek az új törvény ellen

Olyan feltételeket szab a tervezet a civi szervezeteknek, főleg a támogatás és a működés irányvonalaiban, hogy már most látható: nagyrészüket nem tudják teljesíteni

Vigmond Erika

– Egyáltalán nem civilbarát az új Civil Törvény tervezete – összegezte a résztvevők álláspontját is Fonyódligeten Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének elnöke a nyugdíjas szervezetek vezetőinek két napos találkozóján.

– Olyan feltételeket szab a tervezet a civi szervezeteknek, főleg a támogatás és a működés irányvonalaiban, hogy már most látható: nagyrészüket nem tudják teljesíteni – mondta az elnök. – Komolyan felvetődött bennünk: mi is a célja a tervezetnek? Erősítse, vagy inkább elsorvassza a civil szférát. Most egyértelműen olyan irányba mutatnak a sarkalatos tételek, amelyek nem hozzák kedvező helyzetbe a civil szervezeteket, különösen a klubokat. Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy ilyen formában elfogadják a törvénytervezetet, mert akár úgy is fogalmazhatunk: civil ellenes.

Bogdán Jenőné, a somogyszentpáli Hagyományőrző Nyugdíjas Klub vezetője arról beszélt: Somogyszentpál kistelepülés, és nincs annyi klubtag, hogy egyesületet alakítsanak. Ezért továbbra is klubként szeretnének működni, de tartanak attól, hogy kedvezőtlenül hatnak rájuk a változások. Kutor Sándor, a csömendi Őszirózsa Klub vezetője azt fogalmazta meg: a megszorítások szétrombolhatják a civil szervezeteket. Már a támogatások elapadása is nehéz helyzetet teremtett. Kistelepülési szervezeteknek az is sokat jelent, ha például a színházlátogatás buszköltségét pályázaton megnyerik. Ezt erősítette meg Antalicz Istvánné, a marcali Szivárvány Nyugdíjas Egyesület elnöke is, aki azt mondta: az egyik fájó pont, hogy az idén szinte semmilyen pénzbeli segítséget nem kaptak.Stikel János elmondta: a találkozót minden évben egyszer szervezik meg, mintegy megköszönve azt az önkéntes munkát, amit a nyugdíjas vezetők az idősekért tesznek. Eddig a Somogy Megyei Önkormányzat finanszírozta, ám miután az önként vállalt feladatok támogatásáról lemondott, az idén már mindenki a saját költségére érkezett. A több mint 60 résztvevő hasznos információkat kapott - Filebics Magdolna és Udvaros Renáta előadásában, hogy a megyei Esélyegyenlőségi Iroda, illetve, a Civil Szolgáltató Központ miben tudja segíteni a nyugdíjasokat.

Ezek is érdekelhetik