Közélet

2011.10.17. 07:32

Körzetesítés: megoldhatatlan a kormány háromezres egyenlete

Jól elérhető, könnyen bejárható távolságú hivatali körzeteket kell kialakítani, ezért ahol indokolt, felmentés kellene a háromezres előírás alól.

Fónai Imre

Közös önkormányzati hivatalt kell létrehozniuk az egy járáson belüli, egymással szomszédos településeknek; az így összeállt települések lélekszáma el kell érje a háromezer főt – áll az önkormányzati törvény frissen napvilágot látott tervezetében. A háromezer fős kritérium alapvetően átírhatja a jelenlegi körjegyzőségi határokat Somogyban is, mivel háromezer lakos alatt nem lehet közös hivatalt fenntartani.

– Megkérdezzük előbb a tagjainkat és várhatóan azt fogjuk javasolni: a kormányhivatal adhasson felmentést a háromezer fős alsó korlát alól ott, ahol ezt fizikailag lehetetlen teljesíteni – mondta Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. – A távolságok és a közlekedés miatt ugyanis ez jó néhány megyében kivitelezhetetlen, éppen Somogyban is. A mi térségünkben például most Kapoly és Somogymeggyes egy körjegyzőség, de ezernél alig több lakossal; nekik nincs más választásuk, mint a tabi hivatalhoz csatlakozni, hiszen csak szomszédos települések társulhatnak a jövőben. De a törökkoppányi székhelyű kilenc település számára például ez megoldhatatlan feladat, mert az összlétszámuk nem éri el a háromezer személyt és nincs hová terjeszkedniük; a leendő járási, illetve a megyehatárok nem léphetők át. Az a lényeg, hogy jól elérhető, könnyen bejárható távolságú hivatali körzeteket alakítsunk ki, ezért ahol indokolt, felmentés kellene a „bűvös” háromezres előírás alól.

A tizenhárom település alkotta balatonföldvári kistérségben jelenleg öt jegyző dolgozik, önálló hivatalban, vagy körjegyzőségben. A lakosság száma alapján ebből kettő, három, vagy négy közös feladatellátású hivatal jöhet létre, ez a települések egyezkedésétől, osztozkodásától függ. A törvénytervezet szerint ha a települések nem tudnak megállapodni közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról (első ízben 2013. januárjában), vagy egy település nem tud csatlakozni, akkor a Kormányhivatal dönt. Amennyiben – áll a tervezetben – az együttműködők egyike város, akkor az lesz a székhelytelepülés.



– Balatonföldvár nem akar senkire semmit ráerőltetni, ahogyan a települések megegyeznek, azt fogadja el – mondta Kiss Pál körjegyző, címzetes földvári főjegyző. – Annyi előnyünk mindenképpen van, hogy nálunk működik már okmányiroda. Az ígéretek szerint ez és Kormányablak azokon a településeken is lesz, amelyeken ma is van okmányiroda, de nem lesznek járási székhelyek. Ha tehát Siófok lesz a járási központ és nem Földvár, akkor is legfeljebb csak az építésügy és a gyámügy kerül el tőlünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!