Közélet

2011.11.13. 07:35

Kötődés egy életre, „vaskapcsokkal” összezárt szerelmesek

Gyarapodnak a lakatok a Hácsról elszármazottak emlékműjéhez épített lakatfalon. Molnárné Kubik Zsuzsanna polgármester legutóbb már huszonkilencet számolt meg a szerelmet és kötődést szimbolizáló "vaskapcsokból".

Vigmond Erika

Az első gravírozott lakat a Hácsról elszármazottak idei találkozóján került a falra, amit még Kubik György indított el Hács történetének kutatása közben, hogy falu volt és mai lakói megismerkedjenek, egymásra találjanak. Hács története most már helytörténeti könyvben is olvasható.



Az egykori hácsiakat már harmadszor fogadták a faluban, a polgármester beszámolója alapján, úgy háromszáz meghívót küldtek szét. Az egyik elszármazott, a Zebegényben élő Visnyei Erzsébet az idei találkozóra egy emlékművet is adományozott a falunak, amit a polgármesteri hivatal előtt állítottak fel. Ennek a kőből készült emléknek a része lett a lakatfal, az összetartozás, a szerelem erősítésére. Mivel a legtöbb elszármazottnak is meglepetés volt, így nem is készültek lakatokkal. Ezért akkor hozták magukkal, mikor egy-egy eseményre, ünnepre legközelebb a faluba érkeztek, de időközben a hácsiak is hozzátettek a gyűjteményhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!