Közélet

2011.12.27. 06:54

Kényszerkerülő: nincs pénz a falvakat összekötő híd felépítésére

Huszonkét kilométerből hetven kilométer lett. Ennyit kell kerülni a somogysárdiaknak vagy a fajsziaknak, ha a másik faluba akarnak átjutni.

Vigmond Erika

A kényszerű kerülő oka egy híd. Pontosabban annak hiánya a Somogyfajszot és Somogysárdot közvetlenül összekötő úton. Erre somogyfajszi olvasónk, Czippán Ibolya hívta fel a figyelmünket.
– Munkámból adódóan Somogyfajszról Somogysárdra, Pálmajorba, Kisasszondra, Kiskorpádra, Sörnyepusztára járok dolgozni – sorolta Czippán Ibolya. – Sörnyepuszta a legrosszabb, mert gyakorlatilag közvetlenül a híd túloldalán van, de annak hiányában a néhány kilométer helyett több mint harminc kilométert kell kerülnöm. A mai benzinárakkal ez katasztrofális.

A Somogysárdot és Somogyfajszot összekötő út tizenegy kilométeres. A hidat tavaly a tavaszi nagy esőzés miatti áradás kezdte ki. Az út melletti földtulajdonosok, gazdák ideiglenesen megoldották az átjárást – toldozva-foltozva a hidat, mert szántani, vetni, aratni kellett. Nem csak emiatt volt forgalmas az út: a településeken élők is rendszeresen használták, és vadászterületek is vannak arra.

Bár az út csak köves, nem erdei zugút: a Közútkezelőhöz tartozik. A balesetveszély miatt elsőként tiltótáblákkal lezárták a szakaszt, majd fel is szedték a hidat. Így lett az oda-vissza számolt 22 kilométerből 70 kilométer. Ennyivel többet jelent a kerülő a panaszok alapján.
– Másfél éve húzódik az ügy, pedig úgy tudom, a Közútkezelő már közbeszerzésre is kiírta – mondta Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere. – Érthető, hogy a balesetveszély miatt felszedték a hidat, de nekünk nagyon fontos lenne: a lakosoknak és a vállalkozóinknak is, akik most nagyon nehézkesen tudják megközelíteni a földjeiket, nem tudnak olyan könnyen sem rálátni a tolvajokra vagy a vadkárra.



Somogyfajsz polgármestere, Sall István azt részletezte: január elsejétől egy körjegyzőségbe tartozik majd Somogysárd, Mezőcsokonya, Újvárfalva és Somogyfajsz.
– Ha egyszer van egy közvetlen út, miért kellene az ügyek intézéséhez a több kilométerrel járó kerülőt vállalni? – tette fel a kérdést Sall István. – Nyilván pénzszűke lehet a Közútkezelőnél is, de valamilyen megoldást mindenképpen találni kellene.
A híd kijavítása számos kellemetlenséget, panaszt, problémát megszüntetne.

A megyei felújítási, átépítési listán az első helyen szerepel a sörnyepusztai híd korszerűsítése

Az út, pontosan a 6703-as számú juta–pusztakovácsi út. A 14+950 kilométer szelvényében, a halastavon az út egy két méter átmérőjű szabad nyílású átereszen vezetett át. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatói titkárságvezetője, Horváth József arról tájékoztatott: a 2010. májusi rendkívüli időjárás miatt a halastavak vízmennyisége olyan nagy mértékben megnőtt, hogy az áteresz nem volt képes a víz áteresztésére, így a víz megrongálta, részben elmosta az átereszt. Egyértelművé vált, hogy az áteresz mérete nem megfelelő, ezért mindenképpen két méter szabad nyílásnál nagyobb műtárgy építésében kellett gondolkodni, amely már hídnak minősül. A híd építése pedig építésiengedély-köteles tevékenység.

Idén tavasszal nyílt lehetőség a Híd felújítás-tervezés II. 2011. tárgyú közbeszerzési eljárásban a műtárgy tervezésének meghirdetésére. A hidraulikai számítások figyelembevételével a kiviteli tervek elkészültek, amelyek négy méter szabad nyílású műtárgy építését tartalmazzák. A Közlekedési Hatóság július 4-én kelt határozatával jóváhagyta a híd építését, amely július 28-án vált jogerőssé, végrehajthatóvá. A „Hídfelújítás 2011” elnevezésű közbeszerzési csomagban 2011 nyarán a híd átépítése szerepelt – végrehajtására 2011 őszén került volna sor –, de sajnos forráshiány miatt ez a felújítási csomag nem valósulhatott meg.
A megyei felújítási, átépítési listában a sörnyepusztai híd átépítése első helyen szerepel. Remélhetőleg 2012-ben lesz lehetőség a híd átépítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!