Közélet

2011.12.22. 16:37

Médiás rés a vármegye pajzsán: kastély eladva, tévé megtartva

Ideiglenesség: ez volt az egyik hívószava az idei utolsó megyei közgyűlésnek, amelyet most először a vármegyeházán tartottak.

Balassa Tamás

A klasszicista épületet adventi kirakodóvásár fényeiben közelítették meg, hogy aztán egy kisterem szűkössége miatt a képviselők közel kerüljenek egymáshoz (az apparátus konkrétan a konvektorról szakértett), és mégis rendkívül távol. A személyeskedés határain egyensúlyozó csörték különös új évet vetítettek előre a már csak néhány napig intézményfenntartó, de még néhány napig nem területfejlesztő megyei notabilitások életében.

Kaposvár polgármestere a székéhez azért talán nem kapott, de legalábbis kiülhetett a döbbenet az arcára a Somogy Megyei Közgyűlés csütörtökön elővezetett „two man show”-ja láttán. A megyei vezetés ugyanis döntést hozott arról, hogy nem kívánja összevonni a tulajdonát képező, és Navracsics Tibor tárcájának rábólintásával – a megyevagyon államra szállása után is – abban is maradó Somogy Tv-t a Kapos TV-vel. Utóbbinak a Szita Károly vezette megyei jogú város volna ugyanis a tulajdonosa, fenntartója. Erre az alig elhanyagolható körülményre utalt a ritkán, de akkor okkal megszólaló alelnök, Jakó Gergely is. Nem született döntés az összevonásról: de hogyan is véthette el ennyire a hatáskörét a megye?

A válasz: a hatáskör még kerekedik. Minden intézmény a kormányhivatalon keresztül az államra száll, kivéve egy rádiófrekvencia-tulajdonos (Somogyi Média) és egy televízióüzemeltető (Somogy Tv) társaságot, és a megye a továbbiakban területfejlesztő lesz. Megszűnik a kistérségi és a regionális területfejlesztési tanácsok, helyettük a megye dönt (vagy a súlyos kérdésekben a legtöbbször inkább javasol), és a vidékfejlesztési források (köztük a Leader) munkaszervezeti hátterét is szeretné megkapni. Jelenleg annyit tudni, a teljes 4,9 milliárdos megyei költségvetésből 220 millió jut Somogyba, amiből 100 milliót tesz ki az apparátus, és benne a politikai munkatársak bérjellegű költsége. Ez a mai, ideiglenes állapot szerint 25 körüli munkatársat jelent, a volt megyei intézményfenntartók döntő része kormányhivatali intézményfenntartó lesz. A költségvetés nagyobbik része dologi kiadásokra, a közgyűlés és a vármegyeháza működtetésére megy.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az idei utolsó megyei közgyűlés
[/caption]

Az ülés első vitája az idei költségvetés sokadik módosításakor pattant ki, amiben kevés kivétellel jóváhagyott módosításokat vezettek át. Gelencsér Attila elnök (Fidesz) ezt megelőzően szóbeli kiegészítésében mondott köszönetet a közgyűlésnek a bölcs döntésekért, az apparátusnak a megfeszített munkaért, amiért ezt a nehéz évet elképesztő fegyelemmel (a pénzügyi trükkök kifejezést az elnök azonnal visszavonta) sikerült teljesíteni. „Somogyi intézményben nem volt éhező gyermek, fűtetlen tanterem, amit sok megyei és városi intézmény nem mondhat el magáról az országban”, jelentette ki az elnök. Azt is elmondta, kifizettek minden számlát, követelést, s ez a hitelképesség is a megyét dicséri, benne a Nagybajom és vidéke szövetkezet lokálpatriotizmusát.

Gyenesei István (Somogyért) felvetette: a 29 milliós jövő évi megyetévé-támogatás helyett – amit mint később kiderült, a batéi kastély eladásából fedeznek, így nem hagynak az államra szállni – vonják össze a tévét a városi tévével, és a pénzt kapják meg a civilek, amit a megye év közben elvont tőlük.

Gelencsér Attila elmondta: öt éve maga akarta bezárni a Somogy Tv-t, vagy összevonni a Kapos Tv-vel, s ezt a koalíciós partner MSZP nem hagyta. Az összevonásról, tette hozzá, régóta tárgyalnak Szita Károllyal, de még nem érett meg a helyzet erre, viszont ha már tévét üzemeltetnek, azt legalább professzionálisan teszik, és a megye lakóinak visszajelzése alapján pártatlanul. Gyenesei ezt erősen vitatta, és Ander Balázs is (Jobbik) bár támogatta a tévét, de több kiegyensúlyozottságot kért. A polgári frakcióból Hídvégi József állt a médium mellé, míg Csorba Ottó arra hívta föl a figyelmet, hogy már eldöntött kérdést tartalmaz a költségvetési módosítás. Előtte ugyanezt Feigli Ferenc (MSZP) mondta ellenzékből, aki szerint a 30 milliárdos megyei költségvetésben 29 milliós tétellel nem érdemes foglalkozni. Itt kezdett elszakadni a cérna a megyei elnöknél is, aki szerint szintén bagatell kérdésről van szó.



Ezt vitatta Gyenesei, aki elmondta: a tévé idén 50 millió forintot kapott a megyétől, a 30 milliós költségvetés mellé a múltkori közgyűlésen 4,4 millió, ezúttal 5,6-ot, és nem szabad elfelejteni a 10 milliós feltőkésítést sem. Kövér István (Somogyért) a jövőt firtatta, miből fog élni a televízió? Kresz László, a Somogy Tv ügyvezető igazgatója elmondta, ebben az évben 20 milliós bevételük volt, jelentős részben az „ORTT” támogatásából és reklámból, 2012-re 15 milliós médiahatósági támogatást kapnak, és keresik vagy már meg is találták a további forrásokat. Kresz aztán megjegyezte: az idei somogyi közpénz-költésük megállt 40 millióban. Az elektronikus média drága üzem, és egyúttal fontos üzem, derült ki a közgyűlésben. A tévé mindenesetre egy évet nyert, mondta Gelencsér Attila, aki előzőleg jegyezte meg, a közgyűlésben szabad ám előállni ötletekkel is. No, erre jött a Somogyért irányából a médiafúziós ötlet.

A közgyűlés újabb parázs vitáját az új testület egyetlen megalakult bizottsága váltotta ki, amiben a hét belső tag között a Fidesznek, a Jobbiknak, az MSZP-nek és egy függetlennek (a Somogyértből kiszakadt Ormai Istvánnak) jutott hely. A választáson a második legtöbb szavazatot szerző Somogyértnek nem. Ez feltűnt Gyenesei Istvánnak, aki hiányolta az szmsz-ben kötelezővé tett bizottsági előkészítést. Erre, miután a parlament hétfőn hajnalban döntött a törvényről, nem volt idő, mondta Vörös Tamás főjegyző. A bizottság ideiglenes, a későbbiekben megalakuló területfejlesztési grémiumba majd a másik hét tag kerül, jelentette ki Gelencsér Attila, aki csak közpénzt kívánt spórolni a somogyiaknak, mondta, majd a vízgereblyézéshez hasonlította ellenzéki elődje jogértelmezését. A fogadjisten sem maradt el persze e karácsonyi előestén a somogyi megyegyűlésben, a vármegyeháza ódon falai között, immár egészen közel a szomszédos címeres levélhez, pecséttel, II. Ulászlónak hála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!