Közélet

2012.01.02. 17:14

Kétezer lélek: bomlanak és újjászületnek a körjegyzőségek

Január elsejétől több somogyi önkormányzat is új körjegyzőségeket alakított. Mások még várnak és számolnak.

Vigmond E. - Márton L.

Közös jövőt tervez Ordacsehi Szőlősgyörökkel. A két település képviselő-testülete testületi határozatban nyilatkozott arról, hogy a jövőben – legkésőbb 2013. január elsejétől – közös hivatalt hoz létre. Az 1200 lakosú Szőlősgyörök részéről leginkább az indokolja a körjegyzőség kialakítását, hogy az életbe lépő törvények értelmében 2000 lélekszám alatti településeken megszűnne a hivatal.
 –A csatolt települési státusz elkerülése érdekében választottuk a körjegyzőség létrehozását – mondta Klotz Péter polgármester. Az új friggyel, a 850 lelkes Ordacsehi pedig szabadulna a csatolt települési lététől. 



– Jelenleg egy „kvázi” körjegyzőségben vagyunk Balatonboglárral, de a várossal kötött körjegyzőség nem azonos a normál körjegyzőséggel – kezdte az okok sorolását Kiss Miklós, Ordacsehi polgármestere. – Előre szeretnénk menni, hogy több jogunk legyen, beleszólhassunk az ügyeinket intéző hivatal munkájába, dolgozói létszámába, vezetőjének kinevezésébe.
A településvezetők már a közös jövőről egyeztetnek. A szőlősgyöröki hivatal megmaradna közös fenntartású hivatalként ahol a két település ügyeit intéznék. Ordacsehiben a jelenlegi állapotnak megfelelően ügyfélforgalmi iroda működne, ami lehetővé tenné, hogy csak kivételes esetetekben kelljen utaznia ügyintézés esetén a lakosoknak.
Minden területen élni kívánnak a technika nyújtotta lehetőséggel, így a közös testületi üléseket például videotelefon és projektor segítségével kívánják lebonyolítani. December 28-án már egy „főpróbát” is tartottak – igaz még projektor nélkül. 

Az eddig is társulásban ellátott feladatok, mint az oktatás, alapszolgáltatás, mindkét településnél maradnak az eddigi formában, azokon nem kívánnak változtatni – mondták egybehangzóan a polgármesterek, akik azt sem tartják kizártnak, hogy akár 2012 júliusától létrejöhet a közös hivatal.

Új utakat keres Somogysimonyi is. Első körben a Nemesviddel körjegyzőségben álló település, Nagyszakácsi, Tapsony körjegyzőségében gondolkodott, ahova január elsejétől csatlakozott volna. – Azonban a lélekszámhoz kötött feltételek felülírták ezt, így más lehetőséget kell keresnünk – mondta Kovács Imréné somogysimonyi polgármester, aki előrevetítette azt is: eddig a legjobb megoldásnak az tűnik, ha Somogyzsitfa, Csákány, Somogysámson, Szőkedencs alkotta körjegyzőséghez tartoznának majd.

Kevesebb a hozzájárulás mértéke

Somogyfajsz és Újvárfalva körjegyzősége is "felbomlott". Sall István, somogyfajszi polgármester arról beszélt: Újvárfalva már korábban döntött távozási szándékáról, és Somogyfajsz nem tudta volna felvállalni azt, leginkább gazdaságossági okokból, hogy egyedül maradjon. – Elsőként egy szűkebb körben kerestünk partnert, de egyelőre nem találtunk fogadókészséget – tette hozzá Sall István. – Január elsejétől egy körjegyzőségbe tartozik Somogysárd, Mezőcsokonya, Újvárfalva és Somogyfajsz.

Szőkedencs eddig Sávollyal, Főnyeddel, Szegerdővel volt körjegyzőségben. Szintén az év elejétől a település Somogyzsitfa, Csákány, Somogysámson alkotta körjegyzőséghez tartozik. Komári József szőkedencsi polgármester elmondta: a váltásnak főként anyagi oka van. A korábbi körjegyzőségben 25 ezer forintra jött ki lakosonként a fizetendő összeg, ami úgy évi hétmillió forintot tett ki. Az új csatlakozással ez szinte a felére csökken, mert a számítások szerint, 10 ezer forintot éppen csak meghaladó hozzájárulást fizetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!