Közélet

2012.02.06. 12:40

A hó átírta az órarendet, fagyszünet több somogyi iskolában

Az extrém időjárás miatt több somogyi iskolában is tanítási szünetet rendeltek el. Az elmaradt órákat azonban pótolni kell.

F. Szarka Ágnes

Főként azokban az iskolákban rendeletek el egy-két napos vagy egy hetes rendkívüli szünetet, ahol sok a bejáró gyerek. Csökölyben az már biztos, hogy hétfőn és kedden nincs tanítás, de Bognár Zsolt polgármester elképzelhetőnek tartja az egész hetes szünetet is.
– Hétfőre virradóan Csököly volt az ország egyik leghidegebb pontja. A kialakult fagyzugban több mint mínusz 17 fokot mértünk – mondta Bognár Zsolt. – A gyerekek egy része a környező településekről – Jákó, Gige, Rinyakovácsi – jár hozzánk iskolába. Gázzal fűtünk, ami horribilis összegeket emészt fel. Egyrészt a takarékosság vezérel minket a döntésünkben, másrészt a gyerekek, a 170 iskolás és a több mint hatvan óvodás, biztonsága. Az iskola igazgatója egy tanévben öt nap rendkívüli szünetet adhat. Ha magasabb az elmaradt órák száma, akkor azt szombatonként pótolják, vagy júniusban pár nappal tovább járnak iskolába.

Kaposfőn egyelőre csak felmerült a rendkívüli szünet gondolata, főként mert a diákok 60 százaléka, több mint százharminc gyerek vidékről jár be.
– Ha a legkisebb mértékben is bizonytalanná válik a közlekedés rendkívüli szünetet rendelünk el – mondta Sztányi Tibor polgármester. – Nem vállalhatjuk annak a felelősségét, hogy reggel még bejön a gyerek az iskolába, aztán este nem tud hazamenni. Fűteni mindenhogyan kell, legfeljebb a 22 fok helyett csak 15 fokra melegítjük fel az épületet. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy kedd és szerda lesz szünet, de az esetleges változásról mindenkit időben értesítünk. Narancssárga riasztás van érvényben, a helyzet óráról, órára változik. A településünkön minden út, még a belső részeken és a külterületen is letakarított, s autóval is járható. Bármi történik is, a konyhánk változatlanul működik, a szociális étkeztetést is innen látjuk el. Senki nem marad főtt étel nélkül, az esetleges fagyszünet miatt.

Prukner Gábor Kaposmérő polgármestere szerint iskolájukban hétfőn még nem volt indokolt a fagyszünet.
– A tanulóink nyolcvan százaléka helybeli – mondta a polgármester. – A legtávolabbról Jákóból jönnek gyerekek, de ők vonattal, ami rossz időben is biztonságos közlekedést jelent. Egyelőre nem annyira veszélyes a helyzet, hogy elrendeljük a szünetet. Mindenesetre kiépítettük a riadóláncot, hogy szükség esetén időben tudjuk a szülőket értesíteni.

Az igali iskolából hétfőn mintegy negyven diák és több pedagógus is hiányzott. Ezért döntöttek a szünet mellett.
– A gyerekek biztonsága érdekében rendeltük el a szünetet – mondta Gellért Attila alpolgármester. – Hétfőn már korábban hazamehettek. Akik nem tudják megoldani a gyermekük elhelyezését, azoknak ügyeletet tartunk az iskolában és az óvodában is, csak tanítás nem lesz.



A kaposvári általános iskolákban zökkenőmentes a tanítás. Mint Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsannától, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatójától megtudtuk hétfőn minden kaposvári iskolában működött a fűtés, és sehol sem volt az átlagosnál nagyobb számú hiányzás.
– Természetesen az időjárás függvényében fogunk dönteni – mondta az igazgató –, de a következő napokban az ésszerűség határáig működünk.

Információink szerint Törökkoppányban és Szennában is rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!