Közélet

2012.02.15. 08:04

Brüsszel ledöbbent: siófoki vírusérték az Európa Parlamentben

A siófoki Szőnyi Gergely és Helényi Tamás alkotópáros nyerte az Európa Unió hamisítás és csalás elleni „Hands Off My Design!” (El a kezekkel az alkotásomtól!) pályázatát.

Keszthelyi Zoltán

Uniós piacvédő szervezetek közreműködésével a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) írta ki a pályázatot, melyre kampányfilmmel és plakáttal lehetett nevezni. Az indoklás szerint a többek közt dizájnerekből, szakértőkből álló zsűri nemcsak a siófoki páros munkájának eredetiségét méltatta, hanem annak világos üzenetét és „vírusértékét”, könnyű terjeszthetőségét is kiemelte.

– A hamisításon és csaláson belül az illegális letöltésre fókuszáltunk, a mintegy másfél perces filmünk is ebben a témában készült – mondta Szőnyi Gergely. – Nem hagyományos, hanem egyfajta gerillakampány-filmet csináltunk, vagyis igyekeztünk a megdöbbentés eszközével felhívni a figyelmet a kalózkodás veszélyeire, lényegében erről is szólt a pályázati kiírás. A zsűri – melynek egyetlen magyar tagja sem volt – választása talán éppen ezért esett ránk a mintegy hatvan beérkezett pályázat közül.  Büszkék vagyunk rá, hogy a díjat Christian Guellerin zsűrielnök adta át, aki az Európai Művészeti, Dizájn és Média Egyetemek Nemzetközi Szövetségének az elnöke, elismert kreatív szakember.  Egyébként – annak ellenére, hogy nem ez a fő profilunk, nem ebből élünk – a profi kategóriában indultunk, ott tudtunk nyerni egy olasz és egy görög pályázatot megelőzve, ami tovább növeli a siker értékét. Emellett diák kategóriában lehetett még nevezni, ahol francia, szlovén és észt munkák voltak a legjobbak.

A két fiatal természetesen szűkebb környezetében, Siófokon forgatta a győztes reklámfilmet, a helyszínek közt volt többek között fodrászüzlet, kávézó, Balaton-parti építkezés, fitneszterem és kosárlabdapálya is, ahol például a helyi, NB II-es Siófoki Kosársuli játékosai közreműködtek. A szereplők közt például Helényi Tamásnak a családja is feltűnik.

– Gyakorlatilag mozgósítottuk a baráti körünket – tette hozzá Szőnyi Gergely. – Az egész rövidfilm készítése nagyon kalandos volt, ugyanis alig öt nappal a leadási határidő előtt jött meg az ötlet, majdnem kifutottunk az időből. Mint mondtam, nekünk nem ez a fő profilunk. Helényi Tamás is csinálja a maga dolgát, ahogy én is és nagyon nehéz időpontot összeegyeztetni. Szerencsére sikerült. Visszatérve a kampányfilmre: minimális költségvetésből csináltuk, de azért egy hosszabb, 10-15 perces alkotásnál ez már nem kivételezhető. Már ki is néztem a következő pályázatot, amihez a most nyert pénz nagyon jól jön.



Az első helyért járó díjat – nyolcezer eurót – Brüsszelben, az Európa Parlamentben vette át a páros, akik több napot töltöttek a belga fővárosban.
–  Meglepetésként ért minket, hogy a díjátadó moderátora magyar volt, Herczog Edit EP képviselő, a Hamisítás, csalás és szervezett bűnözés elleni parlamenti fórum elnöke, aki szintén nem sokkal korábban tudta meg: honfitársai lettek az elsők – tette hozzá. – Nagyon jól éreztük magunkat a kétnapos út során, melynek programjába két sajtótájékoztató is belefért. Mivel képregényeket, illusztrációkat, karikatúrákat is készítek ez egy tanulmányút is volt számomra, hiszen Belgium az európai képregény egyik fellegvára.

A siker útján a siófoki Green Lake Pictures

A siófoki alkotópárosnak nem a brüsszeli az első sikere, hisz az AXN Film Fesztiválon 2010-ben már begyűjtöttek egy második helyet, illetve mellé a közönségdíjat „Tesztelés alatt” c. rövidfilmjükkel, de készítettek már videóklipet is a Csibészek zenekar Démonnő című dalára is. A közös munkákra korábban létrehozták – Balatonra utaló névvel – a Green Lake Pictures nevű alkotói társulást, az uniós pályázaton már ezen a néven indultak. A honlapjukon (greenlakepictures.com) minden eddigi alkotásuk megtalálható. A duóból a munkamegosztás jegyében Szőnyi Gergely a tartalmi, míg Helényi Tamás a képi megjelenítésért felel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!