Közélet

2012.02.25. 10:05

Édesszájú gyermeksereg a Honvéd iskolában

Címkék#Kaposvár

Promóció Jövőre ünnepli 45 éves fennállását Kaposváron a Honvéd Utcai Tagiskola, illetve annak elődje, a Krénusz János Általános Iskola. Az intézmény fő profilja az emelt szintű nyelvoktatás; már harmadik osztályban heti négy órában tanulnak a gyerekek angolul vagy németül, negyediktől kezdve pedig minden nap szerepel az órarendjükben idegen nyelvű képzés.

(x)

– Január végén volt a hagyományos alapítványi szülők bálja, amelyen kétszáznál is többen voltunk – mondta Delyné Horváth Andrea, aki (miután egy tanévet lehúzott a szép emlékű Petőfi iskolában) 1991 óta tanít a Honvéd Utcai Tagiskolában, másfél évtizede dolgozik megyei szaktanácsadóként, s 2009 novembere óta igazgatóként irányítja az intézményt. – A vacsorát (kétféle menü közül lehetett választani) és hozzá a desszertet a Pensió 17 Kft. szolgáltatta, éjfélkor pedig Stefánia-vagdaltat kínáltak.

A Honvéd Utcai Tagiskola nagyon jó kapcsolatot épített ki a közétkeztetést ellátó Pensió 17 Kft.-vel, ami Delyné Horváth Andrea elődjének, Kraliczki Zoltánnak az érdeme. Ha nagyobb rendezvény van az iskolában – ilyen volt például a versmondó- és a népdaléneklő-verseny –, segít a Pensió 17 Kft. Hagyomány, hogy a tanévnyitó előtt a (leendő) elsősöknek bemutatják az intézményt, s az inni- és harapnivalóról a Pensió 17 Kft. gondoskodik.

Hogy egyébként mennyire elégedettek velük, azt mutatja, hogy a 440 tanuló több mint háromnegyede, 350 gyermek a Honvéd iskolában ebédel. A tanári kar nagyobbik hányada is itt étkezik, s vendégebédeket is készítenek. Több ételallergiás gyermek is jár ide, akiknek külön főznek.

– Aligha mondok újdonságot; hozzánk is zömében édesszájú gyermekek járnak – folytatta Delyné Horváth Andrea igazgatónő. – Az aranygaluskának nincs párja, de a kedvencek közé tartozik a darázstészta, a spagetti és a makaróni is. Természetesen a rántott hús is előkelő helyet foglal el a népszerűségi listán, mint ahogy a gyümölcs- és a paradicsomleves is kelendő, főleg ha édes. Bár a Pensió 17 Kft. nem fűszerezheti az ételeket, a gyerekek mégsem panaszkodnak, hogy sótlan lenne.



A Honvéd Utcai Tagiskolában (is) hetente többször kapnak a gyerekek főként idényjellegű gyümölcsöt és zöldséget, s édesség is szokott az asztalra kerülni. A minőség mellett a mennyiséggel sincs probléma, vagyis aki még netán éhes, az kedvére repetázhat. Amikor pedig valamilyen ünnep közeleg, a menü is ünnepivé válik, amihez az alkalomhoz illő csokifigura, édesség is jár.
– Karácsonykor hal volt az ebéd, most pedig farsang alkalmából fánkot kaptak desszertnek a gyerekek, amiből érthetően nem maradt – mondta búcsúzóul Delyné Horváth Andrea.

Élsportolók a Honvéd iskolából

1991-ben megszűnt ugyan a Honvéd iskolában a sporttagozat, mégis fontosnak tartják az egészséges életmódra nevelést. Nem véletlen hát, hogy ismert sportolók kerültek ki az iskola falai közül. Ide járt a kétszeres világbajnoki arany- és ezüstérmes, Eb-győztes Borhi Zsombor kajakozó, s a most Itáliában légióskodó sokszoros válogatott Mészáros Dömötör röplabdázó. Pataki Fanni úszó is a Honvéd utcai iskolában tanult, mint ahogy büszkék Juhász-Szelei Norbert vízilabdázóra is.

Jövőre ünnepli 45 éves fennállását Kaposváron a Honvéd Utcai Tagiskola, illetve annak elődje, a Krénusz János Általános Iskola. Az intézmény fő profilja az emelt szintű nyelvoktatás; már harmadik osztályban heti négy órában tanulnak a gyerekek angolul vagy németül, negyediktől kezdve pedig minden nap szerepel az órarendjükben idegen nyelvű képzés. (x) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!