Közélet

2012.02.07. 11:59

Erdőbe menekültek az orvhalászok a balatoni halőrök elől

A Balatoni Limnológiai Intézet szakvéleménye is alátámasztja immár a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kérelmét a pontyfogási tilalom feloldására. Amint megkapja az engedélyt a társaság a hatóságtól, azonnal értesíti a horgászokat.

Fónai Imre

Lesz-e pontytilalom a Balatonon 2012-ben? – az egyik leggyakoribb kérdés horgászberkekből. A zrt. azt szeretné, ha az idén sem lenne.
A társaság halászai egyébként busás fogással zárták a „jég előtti szezont”, a Balaton jegesedését megelőzően két nap alatt több mint félezer darab, összesen nyolcezer kiló hal akadt a hálóikba.
– A hideg, a szél, és a már kellően lehűlt víz is hozzájárult ahhoz, hogy halászaink ilyen nagy mennyiségű busával térhettek vissza a siófoki kikötőbe – tájékoztatott Füstös Gábor vezérigazgató. – A busán kívül mindössze néhány amur került a hálóba, süllőt, pontyot egyetlen darabot sem fogtunk.



Füstös Gábor hozzátette: menekülő orvhalászokkal, illegális hálófelszedéssel és a megszokott ellenőrzésekkel tarkított hetet tudhattak maguk mögött halőreink is még a jég beállta előtt. A Nyugati-övcsatorna balatonújlaki szakaszán két rapsicot buktattak le, amint épp zsákba pakolták a rabul ejtett halakat. Kilenc csukát, nyolc busát, pontyot, fogast és kárászt zsákmányolt az a két orvhalász, akiket eredményes megfigyelő akció után sikerült lebuktatni. A rapsicok az őröket látva menekülőre fogták, hálót, autót, kerékpárt hátrahagyva futottak a közeli erdőbe. Halőreink az általuk használt hálót felszedték, az illetékes rendőrkapitányság pedig megkezdte a nyomozást az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!