Közélet

2012.02.03. 13:43

Hízik a Balaton jege, Zamárdiban már jelölik a pályát

Zamárdiban már pénteken a jégpálya kijelölésén tüsténkedtek, Siófokon és Fonyódon ezt szombatra tervezte a városi önkormányzat.

Fónai Imre

Változó vastagságú jeget mértek a Balatonon pénteken, a közép-dunántúli vízügyi igazgatóság reggeli adatai szerint Siófoknál és Keszthelynél is hat centi vastagságúra hízott a tó jege. A vízügy egyben felhívta a figyelmet arra: a sportolásra alkalmas jégvastagság minimálisan 10-12 centi, az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága, ezért csak a sportolásra kijelölt területeken tanácsos a jégre menni.

A jég 5-11 centiméteresre hízott, helyenként tükörsima a felülete, így jó esély van arra, hogy hétvégén megnyíljanak az első jégpályák – erről már Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatott. Hozzátette: csütörtökön több helyen végeztek méréseket, és azt tapasztalták, hogy a parttól távolodva drasztikusan csökken a jég vastagsága, Fonyódon például a partközelben tíz centimétert mértek, 50-100 méterrel beljebb már csak ötöt.

Jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mi tekinthető megfelelő jégvastagságnak (csupán annyit mond ki, hogy a jég legyen kellő szilárdságú, ne olvadjon és ne mozogjon), de az általános tapasztalatok szerint a jég akkor alkalmas arra, hogy több embert is biztonságosan megtartson, ha tíz centiméternél vastagabb, homogén, és acélos a felülete.



Amennyiben a feltételek megfelelőek lesznek, a siófoki önkormányzat szombattól a reggeli óráktól sötétedésig biztosít pályafelügyeletet, egészségügyi szolgálatot, korcsolyabérlési lehetőséget és melegedőt. Zamárdiban már pénteken elkezdték az előkészületeket, hogy a Bácskai utca végi mólószárnynál pályát biztosíthassanak, no meg, ahogyan hirdetik, fakutyát, korcsolyát, jó zenét, forralt bort, teát, s világítást.
E közben a balatoni komp pénteken még nekivágott a Szántód-Tihany útvonalnak. Megtudtuk: mindig reggel dől el, hogy meg tud-e birkózni a komp aznap a jéggel.

Nagy havak régen is voltak

Böjti Béla, a siófoki viharjelző obszervatórium nyugalmazott vezetője A Balaton éghajlata című könyvre hivatkozva arra hívta fel a figyelmet: hideg telek, nagy havak régen is voltak. Előfordult a múlt század húszas és hetvenes évei között olyan, hogy csak március 26-ra vált teljesen jégmentessé a Balaton, de olyan is, amikor az első jég csak február 24-én jelent meg. Ugyanez időszakban végzett megfigyelések alapján a hóvastagsági rekord Balatonlellén 58, Marcaliban 76, Tabon 84 centi volt. A leghidegebbet pedig Siófoknál mérték, mínusz 32 fokot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!