Közélet

2012.02.15. 14:58

Kedvezménnyel enyhítik a tízszeresére emelkedett díjat

Címkék#Kaposvár

Kaposváron minden egyes elfogyasztott köbméternyi ivóvíz után a korábbinak a tízszeresét, 1800 forint talajterhelési díjat kell fizetniük azoknak, akik bár megtehették volna, nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra.

Márkus Kata

A környezetterhelési díjról szóló törvény rendelkezett úgy, hogy február elsejétől legalább 1200 forint lesz a díj országosan, ám Kaposvár a törvény alapján érzékeny besorolású terület, ezért a másfélszeres szorzó.

Ift Miklós, a Kavíz Kft. ügyvezető igazgatója szerint a jelentős emelés a városban 1454 ingatlantulajdonost érint, akik márciusban az induló csatornarákötési akcióval együtt kapnak értesítést az emelésről. A fő cél, hogy minél többen kössenek rá a csatornahálózatra.
– Talajterhelési díjat a vízmérőn mért vízmennyiség után kell fizetni a locsolásra felhasznált vízmennyiség kivételével – tudtuk meg Ift Miklóstól. – Kaposvár közgyűlése a jövő heti közgyűlésen dönt a március 15-én induló csatornabekötési akció részleteiről. Az előzetes egyeztetés alapján október 15-ig tart az akció, amelynek keretén belül a Kavíz Kft. a csatorna átvételi díjat a felére mérsékeli, 9 ezer 600 forint helyett 4 ezer 800 forintot kell fizetni. A csatorna bekötési akcióról készített szórólapon tájékoztatást adunk arról, hogy amennyiben szükséges kiviteli tervet készíteni a bekötéshez, akkor az ajánlott tervezők a tervezési díjból 20 százalék kedvezményt adnak. Ezen felül arról is tájékoztatjuk az érintetteket, hogy Kaposváron a kereskedelmi egységek hol biztosítanak a bekötéshez szükséges anyagok vásárlásakor 10-20 százalék kedvezményt.

Kilencvenöt százalékos kedvezményt javasolnak

Kaposvár közgyűlése a jövő csütörtökön tárgyalja a talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Az előterjesztő úgy ítélte meg, hogy az érintett családok a jelenlegi talajterhelési díjnál többet a jövőben sem képesek megfizetni. Ezt figyelembe véve a határozati javaslat azt tartalmazza, hogy a jelenlegi 50 százalék helyett a jövőben akár 95 százalékos kedvezményben is részesülhetnek az érintettek. Így csak öt százaléknak megfelelő talajterhelési díjat kell megfizetniük tehát a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő alacsony jövedelmű személyeknek, családoknak. A 95 százalékos díjkedvezményben részesülők tehát továbbra is a köbméterenkénti 90 forintos díjat fizetik, amennyiben a közgyűlés rábólint az előterjesztésre.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!