Közélet

2012.02.13. 16:06

Vigyázó szemetek a Drávára vessétek!

Semmi ne maradjon titokban, ne is történhessen meg, ami határfolyónkat érinti, annak állapotát veszélyezteti – ezt várják attól az önkéntes szolgálattól, amely a Dráva figyelésére szerveződött.

Varga Andrea

A WWF Magyarországtól megtudtuk: látványos jelenettel vette kezdetét a WWF nemzetközi folyófigyelő programja Horvátországban, február első napjaiban. Zágráb főterén hat önkéntes és számos egyenruhás hullámzó kék szalaggal hívta fel magára a figyelmet. A szalag Horvátország folyóit szimbolizálta, az egyenruhások pedig azokat a lelkes folyófigyelőket, akik a Mura, a Dráva és a Duna megmentéséért fáradoznak. Horvátországban először alakult ilyen hálózat a folyók védelme érdekében, a nemzetközi jelentőségű, vadvizekről szóló Ramsari Egyezmény aláírásának 41. évfordulóján.



Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója azt mondta: kulcsfontosságú, hogy az élőhelyek állapotáról rendszeres terepi információkkal rendelkezzenek, hiszen csak így tudnak időben fellépni a folyókat veszélyeztető szabályozási projektek ellen. A folyófigyelő hálózat a jövőbeni bioszféra rezervátum folyóparti területeinek a védelmére szolgál, és Szerbia, Szlovénia, valamint Ausztria is csatlakozott a horvát-magyar kezdeményezéshez. Ismert: a magyarországi Dráva szakaszon 2011-ben betiltották a kavicskitermelést.

A "Drávafigyelők" azt remélik, hogy a vizsgált területeken nem kezdődnek újra ilyen kitermelések, és egyik országban sem adnak engedélyt kotrásra a jövőben. A Dráva és a Mura természetes szakaszai, a Duna szerb-horvát határszakasza viszont egyelőre nincs biztonságban. Folyószabályozások, homok-, illetve kavicskitermelés zajlik több folyószakaszon, és újabbakat terveznek, amelyek komoly veszélyt jelentenek a folyók élővilágára. Egyes intézkedések ráadásul EU jogszabályokat is megszegnek, ellentétesek a nemzetközi természetvédelmi erőfeszítésekkel. Ritka fajok fennmaradása is kérdésessé válhat, például egyre kisebb a kis cséreknek fészkelőhelyet nyújtó kavicszátonyok kiterjedése a Dráván.

Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke elmondta: hazánkban a WWF Magyarország mellett a Dráva Szövetség is figyel, négy részre osztották a megfigyelendő szakaszt. A környező országok zöld szervezeteivel folyamatosan tartják a kapcsolatot, ahogy folyamatos az információ csere is. Együttműködésük már nem egy, a Drávát, Murát veszélyeztető projektet, tevékenységet meghiúsított.


---------------------------------------------------------------
A Dráva élővilágáért küzdő civilek erőfeszítéséről szóló összeállításunkat a Somogyi Hírlap keddi (2012.02.14.) lapszámában teljes terjedelemben olvashatja. A lapra itt is előfizethet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!