Közélet

2012.04.18. 17:20

Államosítás, funkcióváltás: kórházjátszma két lépésben

Május után már az összes somogyi kórház állami kézbe kerül. A kaposvári Kaposi Mór januári tulajdonosváltását két hét múlva nemcsak a siófoki és a marcali, hanem a nagyatádi is követi. A törvényjavaslathoz az egészségügyi bizottság adott be módosítást, s ebben már a gazdasági társasági formában üzemeltetett nagyatádi kórház és rendelőintézet is szerepel.

Balassa Tamás, Fónai Imre, Jeki Gabriella

Egy hónapja erről még szó sem volt: parlamenti végszavazás minderről a jövő héten lesz. A tulajdonosváltásból rövid távon semmit sem éreznek az ellátottak. Ellenben éreznek majd a sokat említett funkcióváltásból, ami az egészségügyi szolgáltatók működését tartalmilag is érintik. Ennek a határideje, mint szerdán szerkesztőségünknek minisztériumi és a regionális egészségszervezési forrás is megerősítette, július elejére tolódott ki. Akkortól azonban „megy” Marcaliból a gyermekosztály, amiért aláírásgyűjtés indult, s babakocsi felvonulással is protestáltak érte. Későn, minden bizonnyal a kisvárosban csak az ambuláns gyermek sürgősségi ellátás marad.

Megy Nagyatádról a szülészet-nőgyógyászat, az ideggyógyászat is, és osztályos jelleggel a sebészet és a traumatológia is megszűnik. Forrásunk ugyanakkor mindkét kórház esetében 500-800 milliós fejlesztési forrást valószínűsített, még a 2013-as uniós pénzügyi ciklus végéig. Az egészségügyi szakállamtitkárság részint ezzel, a fejlesztési források összpontosításával nyerte meg a kórházi menedzsmenteket, önkormányzati vezetőket, álljanak az egészségügy Semmelweis Terve mellé. Így a változások mindenki által ismert és elismert égető szüksége elől elhárulhat a két évtizedes, megkövült, de helyi lobbiérdekben jól oldódó akadályok nagy része. Az államosított intézmények egészségügyi szakellátási kötelezettségeiről szóló megállapodás is, könnyen lehet, kormánypárti ellenálláson csúszott el a nyárra. Pedig tekintélyes egészségügyi menedzserek, köztük Repa Imre orvosprofesszor, Rácz Jenő jelenlegi és Varga Ferenc előző kórházszövetségi elnök – nem mellesleg kaposvári, veszprémi és siófoki főigazgató – sok éve mondják: ezt az elavult és elaprózott rendszert a költségvetési teherbíró képessége nem bírja el.

A vízválasztóhoz érkezett átalakulás rákfenéje azonban: az államigazgatási átadás-átvétel elképesztő terhet pakolt az államot képviselő GYEMSZI-re, melyet a januárban államosított 59 intézmény után nehezen visel. Ehhez érkezik még nem két, hanem egy lépcsőben májusban 55 intézmény, gazdasági társaságok által működtetettekkel kiegészülve. Az intézménytulajdonok részint lelakottan, több tízmilliárdos fejlesztési igénnyel érkeztek meg, ami alól üdítő kivétel Kaposvár, ahol rövidesen már pakolnak az új tömbösített, 12,4 milliárdos épületbe a szakrendelések. Az ország ehhez képest le van maradva.



Forrásunk optimista mégis, amit úgy fogalmazott meg: a jövőt nem az ágyszámcsaták határozzák meg, hiszen a funkcióváltásban most is 2600 körüli ágyszám mozog. Az egynapos sebészetek idején az aktív ellátás teljesen más hangsúlyokat kap, melyek összességében pozitív irányba tolják a gyógyítást. Ha messzebb is „tolják” egyúttal, lásd a marcali szülők kaposvári kórházba járásának várható kényszerét.

Állami tulajdonba kerül a nagyatádi kórház

Mégis állami fenntartásba kerülhet a nagyatádi kórház. A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslathoz a Parlament Egészségügyi Bizottsága módosító javaslatot nyújtott be. Ennek értelmében a már korábban felsorolt 55 kórházhoz most újabb 14 egészségügyi intézmény társulhat.

A módosítás szerint május elsejétől állami fenntartásba és tulajdonba kerül a nagyatádi kórház és a szakrendelések is. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg az önkormányzatnál lévő egészségügyi ellátási kötelezettség és az ehhez használt vagyon is az állam fenntartásába, tulajdonába kerül a következő hónaptól.

– Annak ismeretében, hogy a teljes kórházi hálózatrendszer állami fennhatóság alá kerül, ez egy várható lépés volt, amit racionálisnak tartok – tájékoztatta szerkesztőségünket Ormai István polgármester. – A kórházunk ugyanis területi ellátást biztosító intézmény, amely így illeszkedik majd az egységes rendszerbe.

A módosítás azonban a kórház működését nem érinti, amely a jelenlegi szervezeti rendszerben működik majd tovább.
– Sem a munkatársak, sem a lakosság sem vesz észre semmit a folyamatokból – hangsúlyozta Vácity József, a NagyatádMed ügyvezető igazgatója. – Semmi változás nem lesz, mindenki ugyanoda jön dolgozni, ugyanonnan kapja a fizetését is, csupán az épület tulajdonosa lesz ezután az állam.

Az önkormányzat helyébe tehát jogutódként lép az állam, a fenntartó továbbra is a Medical Investments Zrt., míg az üzemeltető a Medical Investments Zrt. 100 százalékos tulajdonát képező NagyatádMed marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!