Közélet

2012.09.01. 12:04

Balaton: már csak 48 centi a vízszint, elkezdik a kotrást

A fonyódi kikötő az elsők között lesz, ahol elvégzik az alacsony vízállás miatt sürgető iszapkotrást, várhatóan szeptember közepén – ígéri Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Fónai Imre

Ezt arra a kedvező hírre alapozhatja, hogy Balatonakarattya-Balatonkenese térségében sikerült egy 15-20 ezer köbméter iszap befogadására alkalmas zagyteret lekötniük, a szerződést a napokban véglegesítik.

Beelőztek viszont a nem Bahart-tulajdonú kikötők: Fonyódon, Alsóörsön és Balatonkenesén is elvégezték a kikötők iszapkotrását. Zamárdiban a vitorlástulajdonosok és a város felezte el az önkormányzati tulajdonú kishajókikötő bejáratában a hínártalanítást és a kotrást, a vízügyi igazgatóság segítségével. Fonyódon szintén önkormányzati kézben van az érintett kikötő, a másik két említett településen a vízügyé a létesítmény. S hogy hová tették az iszapot? Információnk szerint először ideiglenes zagytérbe, majd hulladéklerakóba került; nem tetemes mennyiségre, kikötőnként csak néhány száz köbméter iszapra kell gondolni.

A Balatoni Hajózási Zrt. eddig a megfelelő zagyterek hiányára hivatkozott, közben a fonyódi vitorlástulajdonosok már pert fontolgattak, visszakérve kikötőbérleti díjuk egy részét, amire Horváth Gyula azt mondja, hogy ez feltehetően csak figyelemfelhívás volt a részükről annak érdekében, hogy a társaság tegye a dolgát...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fonyóddal kezdik a kotrást - fotók: H Szabó Sándor (ORFK)
[/caption]
A Balaton lassan kritikusan alacsony vízállásáról a minapi keszthelyi konferencián is szó esett, ahol elhangzott az is: októberig negyvenöt centire (pénteken 48 volt – a szerk.) csökkenhet a mostani ötvenről.
Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője arról beszélt Keszthelyen: álláspontja szerint a vízszintszabályozáson módosítani kellene. Az alsó határértéknek semmi értelme, hiszen az úgyis a természettől függ, a felső szintet, a szabályozási maximumot viszont a jelenlegi 110 centiméterről minimum 10-15 centiméterrel meg lehetne emelni bizonyos feltételekkel. Hangsúlyozta, nagy a bizonytalansági faktor az előrejelzésekben, de az már nem vitaható, hogy az utóbbi harminc évben fél fokkal emelkedett az évi középhőmérséklet, és az utóbbi évtizedben sűrűsödtek a szélsőséges éghajlati, vízháztartási viszonyok a térségben, amelyek a Balaton üdülőtó jellegű hasznosításában nem fenntartható állapotot idézhetnek elő hosszú távon. Erre felkészülni részben szabályozással, részben alkalmazkodással kellene – tette hozzá.



Keszthelyen a hallgatóság részéről újból felmerült az igény: a következő Balaton-konferencián foglakozzanak behatóbban a Balaton vízpótlásának lehetőségeivel is.

Megemelik a mólót

Készül a siófoki kikötő felújításának a harmadik ütemére (kettő már elkészült – a szerző) a Balatoni Hajózási Zrt. Horváth Gyula vezérigazgató azt mondta: pályázati úton kívánják elnyerni a szükséges összeg egy részét, ebből emelnék meg például a móló járófelületét. A siófoki sólyatéren elkészül lassan a társaság legújabb utasszállító hajója, ami a Szigliget nevet kapta és szeptember 28-án avatják, teszik vízre, stílszerűen Szigligeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!