Közélet

2012.09.23. 14:04

Felhajtott szoknyában taposta a szőlőt a borkirálynő, fotó

Népviseletben és papucsban érkezik az idei Lellei borhét borkirálynője, Baán Alma a szomszédból, a kőhajításnyira lévő Gyugyról a szőlősgyöröki Páskom-hegyre, a Trunkó-pincészethez – nem véletlenül, hiszen különleges feladat vár rá.

Fónai Imre

– A hagyományokhoz hozzátartozik a szőlőtaposás is – jegyzi meg Klotz Péter györöki polgármester. – Régen a szüret zárását megünnepelték a gazdák. Néhány éve a Páskom-hegy mai bortermelői kezdeményezték a szüreti mulatságot, majd csatlakozott a falu is hozzá.Szüretzáró vigasság tehát Szőlősgyörökön, Trunkóéknál legalábbis a szombati nappal valóban befejeződött a szüret. – A minőség hasonló mint egy éve, a mennyiség nem éri el azt – összegez Trunkó Ferenc; délelőtt még javában szedték a szőlőt, a délután a mulatságé. – Nagyon kevés a lé, ehhez nem volt jó az idő, kevés eső esett, hiába sütött sokat a nap. A vízzel együtt veszi fel a növény a tápanyagokat, a sókat, ha kevés a víz, akkor elégtelen a bogyósodás, akkor csak szárad a szem. Nem érződik a tavalyi íz és zamat sem, nincs meg a kettő összhangja. Borászati szempontból idén nehezebb lesz a mustot, a bort kezelni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Baán Annának kötelező volt a taposás
[/caption]

Tarka menet áll össze a pincészet udvarán, nagy traktor nagy zászlóval, kis traktorok szőlőfürtökkel, levelekkel díszítve. – Íme a falu harmincas fiatalsága, nagyon örülünk, hogy ők is itt vannak, mert ezt a korosztályt a legnehezebb „megfogni” – mutat rájuk a polgármester. – Gyerekek, nyugdíjasok, mindenki kiveszi a részét a programból. Nekünk itt Szőlősgyörökön, ahol a falu nevében is benne a szőlő, büszkének kel lenni a szőlőbirtokokra, fontos a szüret, a jó bor, mely világszerte „gyógyszer”, ha másra nem, a bánatra bizonyosan.

Vajda Gábor káplán megáldja az új termést és a felvonulók menetét, de előtte még Baán Almát várja a hordó: jól fogó kék szőlőt taposhat...

Siófok kiliti városrészében is szombaton tartottak szüreti felvonulást, majd jótékonysági bált a helyi általános iskola javára. Kerekiben a hasonló vigasságon Csicsai László alpolgármester halászati dolgozóként stílszerűen busapaprikást főzött, azzal vendégelte meg a falubelieket.

Baán Annának kötelező volt a taposás -->

Ezek is érdekelhetik