Közélet

2012.09.07. 09:35

Hiába magas az áfa, állja a Balaton az árversenyt az Adriával

Amelyik országnak valóban fontos a turizmus, elég csak a szomszédos Ausztriáig menni, ott alacsony a vendéglátás forgalmi adója.

Fónai Imre

Jó volna tudni, hogy a szakma számíthat-e áfacsökkentésre; amelyik országnak valóban fontos a turizmus (elég csak a szomszédos Ausztriáig menni), ott alacsony a vendéglátás forgalmi adója – hangzott el a Kisosz siófoki szezonértékelőjén. A kiskereskedők és vendéglátósok is várják a turizmus- és vendéglátástörvényt, aminek első olvasatát a kormány visszadobta, így most nagy a bizonytalanság, mikor lesz új jogszabály.

– Érdekvédelmi szervezetünk a törvényhez kapcsolódóan már sok-sok hónapja elkészítette a vendéglátás problématérképét, ebben foglaltuk össze néhány pontban, milyen változásokat tartunk fontosnak – mondta Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke. – Az egyik legégetőbbnek az áfacsökkentést gondoljuk. Ha valóban fontos, ha valóban húzóágazat a turizmus, akkor nem maradhat a számos idegenforgalomból élő országgal szembeni versenyhátrányunk.

Elhangzott az is Siófokon, hogy magas áfa ide, vagy oda, a Balaton még mindig állja az összehasonlítást árak tekintetében az Adriával. Kertész Rezső említette, hogy több ismerőse számolt be arról nyári horvátországi kiruccanása végén: a sör, a hal ára ott duplája a balatoninak... Makkos Péter fonyódi vendéglős arra figyelmeztetett: az adócsökkentés azért is sürgető, mert újabb áremelések vannak kilátásban, a húsé például a hírek szerint egészen komolyan megnő hamarosan.

A Kisosz egy ugyancsak közelmúltbéli javaslatának a pozitív fogadtatását is várja a döntéshozóktól. A dohányzást megtiltó rendelet enyhítését szorgalmazza az érdekképviselet, s a siófoki összejövetelen is többen fölvetették: egyes rendelkezései nem, vagy nehezen betarthatók. Egy balatonlellei étteremben például több alkalommal is konfliktushelyzet alakult ki dohányzók és nemdohányzók között. Legalább a kerthelyiségekben szabadon lehessen cigarettára gyújtani, ne kelljen méricskélni a távolságot az üzletbejárattól – hangzott el egy javaslat.Az állami dohányértékesítés-monopólium bevezetése is számos somogyi üzletet érint. Ahogyan hallottuk, az éttermek ugyan már régen lemondtak a kicsiny árrés miatt a cigaretta-árusításról, Somogyban azért mégiscsak 2600 vendéglátó és 5600 kiskereskedelmi üzlet van. Állami piacátrendezés, így minősítette a siófoki Tóth László a küszöbön álló változást, mely kiveszi a falusi boltok, kocsmák kezéből a dohányértékesítést.
– Egy kis forgalmú üzletnek ez létkérdés is lehet, elképzelhető, hogy éppen emiatt dönt a tulajdonosa a bezárásáról, mert a kieső bevételt nem tudja honnan pótolni – így Kertész Rezső.

Hol a hal?

Hol a hal, kérdezték a balatoni vendéglátósok a siófoki Kisosz-fórumon. Friss balatoni halat nem, vagy nem mindig kapni tapasztalataik szerint a halgazdálkodási társaság üzleteiben, így – hallottuk az üzlettulajdonosoktól – amikor a zrt. egy-egy ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatát olvasták, egymást hívogatták telefonon, hogy csak ők látják rosszul, vagy kollégáik szerint is gond van a balatoni halkínálattal...

Ezek is érdekelhetik