Közélet

2012.09.28. 16:34

Íme, a Balaton legújabb, legmodernebb hajója - fotó

Sikeresen lezajlott a próbaútja, pénteken ünnepélyesen felavathatták a szigligeti kikötőben a Balatoni Hajózási Zrt. legújabb járművét, a Szigliget motoros személyhajót. A kikötőt e napon idősebb Szívós Istvánról (1920-1992), kétszeres olimpiai bajnok (1952, 1956) vízilabdázónkról nevezték el.

Fónai Imre

Az új hajó a Balatoni Hajózási Zrt. dolgozóinak szakértelmét dicséri. Már a félkész jármű megvásárlás után egy ötfős, lakatosokból és hegesztőkből álló csapat utazott ki a Bodeni-tóhoz, hogy előkészítse a szállításra.  A 40,4 méteres, 90 tonnás monstrum tíz hónapja, 2011 decemberében érkezett meg Siófokra. A Balatoni Hajózási Zrt. sólyaterén fogtak a felépítéséhez, még egy személyzeti lakótér is helyet kapott a hajóban, ami pedig az előzetes tervekben nem is szerepelt. Augusztusban történt meg a keresztelő: Szigliget önkormányzata nyerte a névadásra kiírt pályázatot.

Lain Ferenctől, a Balatoni Hajózási Zrt. műszaki igazgatójától tudjuk: a háromszáz fős Szigliget különlegessége, legalábbis a többi balatoni hajóhoz képest, hogy két hétlevelű hajócsavar hajtja. Minél több levelű a propeller, annál egyenletesebben oszlik el az egyes leveleken a hajó teljesítménye, annál hatékonyabban tudja leadni azt kisebb zaj mellett. Hátránya viszont, hogy sérülékenyebb a háromlevelű hajócsavarnál.A Szigliget próbaútján a mostani alacsony vízállás mellett is 19,8 kilométeres átlagsebességet mértek a műszerek. A pénteki avatót követően ideiglenes hajóokmányok birtokában hajózhat majd a négyfős legénység, az utazóközönség 2013 tavaszán veheti birtokba, akkor áll forgalomba menetrend szerint.

Ezek is érdekelhetik