Közélet

2012.09.30. 16:12

Szüreti forgatag Buzsákon és Marcaliban

Gyümölcsök, zöldségek a szabadtéri oltárnál. A pénteken kezdődött marcali szüreti fesztivál és vásár programsorozatának záróakkordja volt vasárnap az Orbán kápolnánál tartott terményszentelő mise, amit Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperes-plébánosa celebrált.

Vigmond Erika

A tavalyi szüreti fesztivál még csak egy napos volt, a szervezők abból a megfontolásból bővítették ki, hogy valamiképpen pótolják – ahogyan Sütő László marcali polgármester is megnyitójában fogalmazott: az igények változása miatt megszakadt Marcali Nemzetközi Kiállítás és Vásárt. A hagyományteremtő kezdeményezésről Laczkó Sándor, a főszervező Turisztikai Egyesület elnöke azt mondta: elsődlegesen a fesztiváli hangulatra helyezték a hangsúlyt a fellépők műsoros összeállításaival, a több mint tíz fogatos szüreti felvonulással, és hagyományos szüreti bállal. A kulturális programokkal fűszerezett rendezvény vendégcsalogató látványosság is, ami megmozgatja a várost és környékét, összehozza az embereket. Ezt erősítette a Kézművesudvar és a Bor utca kialakítása – benne a badacsonytördemiciek kiváló boraival is, valamint a fesztiváli forgatag nélkülözhetetlen kiállítói, vásárosai.

Szüreti napok Buzsákon

Nem csak a híres búcsú, a szüret is több napos Buzsákon, a hagyományairól, népművészetéről ismert faluban. Kara Lajos, buzsáki polgármester arról nyilatkozott, hogy a vendéglátásra, turizmusra berendezkedő településen fontos a kínálat megújítása, a szolgáltatások fejlesztése, a vendégcsalogató szezon meghosszabbítása.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szüreti napok Buzsákon
[/caption]
Az idén horvát és magyar nyelvű ünnepi szentmise vezette fel a szüreti napokat. A magyar-horvát találkozó az egyik különlegessége volt a rendezvénynek, a testvértelepülés, Veliki Grdevac delegációjának részvételével.A szentmise után traktor, kamion, s még a kisvonat is beállt a sorba a szüreti felvonuláson, amit kulturális gála követett a testvértelepülési és helyi együttesek fellépésével. Az este az operetté, s az elmaradhatatlan szüreti bálé volt. A vasárnapi szentmise mellett, buzsáki hímzéssel készült miseruhákból is kiállítás nyílt, a szüret ezen napját egyébként, inkább a sportos vonal jellemezte.

Ezek is érdekelhetik