Közélet

2012.10.29. 07:26

Már csak pár nap és emelkedik a nyugdíj

November elsejétől 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét, január elsejéig visszamenőleges hatállyal.

Márkus Kata

A 2012. január és október közötti időszakra vonatkozó emelés összegét a novemberre járó ellátással együtt, egy összegben kell folyósítani. Az emelés megilleti a 2011. december 31-ét követő időponttól megállapított vagy folyósított saját jogú ellátásban részesülteket, a 2011. december 31-e után megállapított rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban vagy baleseti járadékban részesültet. Emelik továbbá az ugyancsak 2011. december 31-ét követően megállapított özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást és baleseti hozzátartozói nyugellátást is.


Ismét korengedmény?

A korengedményes nyugdíj újbóli, átalakított formában történő bevezetését javasolja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) mégpedig úgy, hogy a korábbi három helyett öt évvel az irányadó nyugdíjkorhatár elérése előtt is meg lehessen állapodni a munkáltatóval a korengedményben. A szövetség szerint ez elsősorban foglalkoztatáspolitikai eszköz, és a nyugdíjkasszát sem terhelné meg.

Ezek is érdekelhetik