Közélet

2012.11.16. 14:41

Csendes a kampány Döröcskén, de a falu kettéosztott

Mi szükség volt rá, hogy ilyen csacsiságot csináljanak? Most mehetünk megint választani – értékeli a somogydöröcskei helyzetet egy idős asszony, aki a kenyeres autó csilingelésére jön elő a kapuja mögül.

Fónai Imre

Az 1998-ban Európai Falufelújítási Díjjal elismert Somogydöröcske lakóinak száma 142 (Wikipédia). Tizenegy éve még 210-es lélekszámot írtunk a Koppány-völgye ezen zsáktelepüléséről. Időközi választás előtt állt a falu akkor is: a képviselők és a polgármester (az azóta elhunyt Lesniczky László) nem tudott együtt dolgozni, feloszlatta magát a testület. Akár csak idén szeptember 28-án. Azóta már „elrajtolt” a kampány is, Döröcske december 9-én választ: megint csak polgármestert is és képviselőket is, mert a 2010-ben megválasztott testület ezúttal sem jött ki a faluvezetővel, most Zoltán Péterrel.



– Fele-fele; kettéosztott a község – kezd szinte politológusi helyzetelemzésbe egy középkorú hölgy, de a kenyeres autó csilingelésére előmerészkedő többi helybéli is jól tájékozott, pedig még csak a napokban zárult le a jelöltállítás, s dőlt el, hogy kik szállnak harcba a polgármesterségért és kik a négy képviselői helyért. Hiába, kis falu, gyorsan terjed a hír. Az többek között, hogy polgármesternek a 2010-ben megválasztott Zoltán Péter mellett az eddigi alpolgármester, Pongráczné Szinek Angéla indul. – Többen Pétert támogatják, mások meg Angélát, lehetetlen jósolni – zárja rövidre a már említett hölgy.

– Nem volt ám ez mindig ilyen kihalt, csendes község – avat be Somogydöröcske történetébe Kurucz Miklós az árokszélen. – A kitelepítések előtt ezernél is többen lakták. Az ötvenes években még óvoda is nyílott és csak a kétezres évek elején zárt be. Felsőtagozatos iskola is működött (előfordult olyan is: annyi volt a gyerek, hogy a templom mögötti evangélikus iskola szűknek bizonyult), azután csak az alsó tagozat maradt meg, a hetvenes években az is megszűnt. Evangélikus sváb falu volt ez valamikor, csak a kovácsmesterek voltak magyarok, meg a pásztoremberek (a faluvégen volt a házuk a birkaistállókkal), de ők is megtanultak németül. Sok ház ma is őrzi ennek a kornak az emlékét, van, amelyiket már meg kell támasztani hogy ki ne dőljön a fala, másikakat meg hollandok, németek tettek rendbe.

– Meglepődtem – válaszolja Tabányi Béla arra a kérdésemre, hogy mit szólt hozzá, amikor feloszlatta magát a képviselő-testület. A nyugdíjas buszsofőr éppen a pincéhez tart vállra vetett ásóval, ráakasztott elemózsiás szatyorral és úgy folytatja: – Én aztán nem tudtam semmit arról, hogy nem jöttek ki egymással. Bombaként robbant a hír, hogy új választás lesz.
– Nem látunk bele a részletekbe, nem tudjuk, mennyi pénz állt a rendelkezésükre, lehet, hogy a pénztelenség volt a viszály kiváltó oka – kapcsolódik bele Kurucz Miklós, de azt már Tabányi Béla mondja, hogy „mostantól majd jobb lesz, mert a kormány átvállalja a kistelepülések adósságát”. Miért, Döröcskének is van? – firtatom, mire kórusban mondja a két férfi: – Hajjaj! De hát kinek nincs manapság?

Kurucz Miklós
arra emlékeztet, hogy régebben több pénzt jutott mindenre, mindig le voltak kaszálva, ki voltak csinosítva a közterületek, futotta az evangélikus műemléktemplom tatarozására („Akkora ez a templom, hogy több százan beférnek, még akkor épült persze, amikor valóban járt is több száz evangélikus az istentiszteletekre”), jobban virágzott a közmunka és idősek otthona is működött, de ma már az is üresen áll. Sőt, kocsma sincs már Somogydöröcskén... – Jobb lesz-e? Rosszabb ne legyen! – így Tabányi Béla, aztán gyorsan eltűnik a szőlőhegy irányában.

A főutca is kihal lassan, odébbállt a kenyeres, dél közeleg, meg kell kavarintani az ebédet is. Egy asszonyság azért még visszalép a kapuból és csak úgy félhangosan mondja: – A Péter amolyan művészember, értse ezt úgy, ahogyan akarja. Azért is lehet vele nehéz, no. Most, hogy éppen az Angéla indul vele szemben, eldől, hogy mit akar a falu. Kétezer-egyben, amikor a Laci bácsit (Lesniczky László akkori polgármestert – a szerző) lemondatták, az volt a cél, hogy csak a Laci bácsi tűnjön el a színről, az ő polgármesterségéből még büntetőügy is kerekedett. Ezért-e, vagy másért, de sok épületet eladogatott, addig a kocsma meg a bolt is a községé volt. Azután jött a Sipos Valéria, egy kaposvári könyvelő, őt meg alig láttuk, hetente ha Döröcskére járt, legutóbb már arra szavazott az itteni nép, hogy ő is menjen. Hogy most mi lesz? Ne kérdezze...


Három a polgármesterjelölt Szántódon

Somogydöröcskén két független polgármesterjelölt indul december 9-én: Pongráczné Szinek Angéla és Zoltán Péter. A négy képviselői helyre heten pályáznak, valamennyien függetlenek.

December 9-én járulhatnak az urnákhoz Szántódon is, ott Dolgos János korábbi faluvezető halála miatt kell időközi polgármester-választást tartani. A jelöltállítás a Balaton-parti településen is lezárult, e szerint Karabinszky Gyula, Szabó Gyula és Vízvári Attila száll harcba a tisztségért, mindhárman függetlenek. Karabinszky és Szabó jelenleg képviselő (utóbbi alpolgármester is), ha valamelyiküket polgármesterré választják, akkor a kislistás választási rend értelmében a pótképviselők listájáról a soron következő személy lép elő képviselővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!