Közélet

2012.12.14. 18:37

„Ilyen gazdag karácsonyunk még sohasem volt”

Zselickisfaludon és Babócsán bajbajutott családon segítettek, Kaposváron a cukorbetegeket lepték meg, míg Siófokon a hajléktalanoknak szerveztek gyűjtést.

SH összeállítás

– Ilyen gazdag karácsonyunk még sohasem volt! – mondta László Erzsébet, amikor körülnézett a konyhában, ahol nagyjából mozdulni sem lehetett a dobozoktól, zsákoktól, táskáktól, pakkoktól. A háromgyermekes zselickisfaludi családról a múlt héten írtunk: a közmunkás apa gyerektartással terhelt béréből és az anyasági támogatásból élnek öten, ám a tavaly óta lecsökkentett közmunkabér miatt az idén úgy tűnt, hiába álmodozik a három gyerek, nem biztos, hogy kerül ajándék a karácsonyfa alá.

A cikk megjelenése után rengetegen megkeresték szerkesztőségünket, magánszemélyek és cégek ajánlottak fel élelmiszert, ruhát, játékokat, gyümölcsöt – egy hétéves kislány saját holmija közül válogatva állított össze néhány ceruzából, kisebb játékból, csecsebecséből álló csomagocskát –, s kérték juttassuk el a famíliának. Szerkesztőségünk is gyűjtésbe kezdett, összegyűlt némi pénzmag is, melyet szintén felajánlásokból kiegészítettünk, s pénteken délben egy felpakolt autóval indultunk el Girincsiékhez.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ilyen gazdag karácsonyunk még sohasem volt
[/caption]
– Nem hiszem el, ezt mind nekünk küldték?! – tördelte a kezét boldogan László Erzsébet, s hasonlóképpen meghatódva-megszeppenve bontogatta a csomagokat az időközben hazaérkező két fiú is. Az óvodás kislány, Viktória szerencsére nem volt otthon, így számára bizonyára meglepetés lesz a tévében oly sokszor látott-vágyott, ám vélhetően elérhetetlen álomnak tűnő éneklő Barbie-baba, melynek árát szintén összedobta a kollektíva. – Végül mégiscsak meghozza neki a Jézuska! – törölt le néhány kibuggyanó könnycseppet László Erzsébet, majd amikor a fiúk ajándékára szánt borítékot átadtuk, néhány pillanatra kifordult a konyhából... – A mai világban, a nagy szegénységben nem is gondolná az ember, hogy ennyien próbálnak segíteni a másiknak. Köszönjük mindenkinek, s nem elsősorban az ajándékokat, hanem, hogy eszükbe jutottunk. Ez az érzés a legszebb pillanata a karácsonyunknak...

Barátok közt: spontán jótékonykodás Siófokon

Két nap alatt szervezte meg egy fiatalokból álló siófoki baráti társaság a csütörtök estét: bográcsgulyást főztek, ruhát gyűjtöttek a helybéli hajléktalanoknak és nagycsaládosoknak, egyszóval a rászorulóknak. – Két-három barátomnak szóltam, aztán két nap alatt vagy negyvenen segítettek valamilyen formában; ruhát gyűjtöttek, krumplit, hagymát hoztak, aki nem tudott eljönni, az a vonatjegyét utalta át – mondta az ötletgazda, Al-Meri Aladin, miközben rotyogott a bográcsgulyás egy belvárosi üzletudvarban és hajléktalanok melegedtek a tűznél a fagyos hidegben.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Barátok közt Siófokon
[/caption]
A segítők javarészt a Facebook által lettek egyre többen, a rászorulókat a helyi karitatív szervezetek (családsegítő, szegénygondozó nővérek, katolikus karitász) értesítették. Jöttek is sokan éthordókkal, hatvan adagnyi étket főztek a siófoki fiatalok. Még a szervezők között is akadt hajléktalan. – Csaba és Mariann a város ismert hajléktalanjai, ők értesítették sorstársaikat és visznek is ruhát, ételt azoknak, akik nem tudnak itt lenni – magyarázta a főszervező.

Igazán nemzetközi társaság gyűlt össze a spontán adományosztáson: a gulyást kavargatók, szendvicskészítők, tűzélesztők között akadt angol, a rászorulók között cseh, s maga az ötletgazda is félig szír, félig magyar. Al-Meri Aladin tizenévesen, még cserkészként angyalszárnyat öltve toppant be szenteste a siófoki kórházba, hogy a gyerekeknek és az időseknek meglepetést szerezzen, telente pedig a fedél nélkülieknek igyekezett segíteni élelemmel. Ilyen nagyszabású akciót azonban még nem szervezett.

Karácsonyi meglepetés a cukorbetegeknek

A kaposvári Bioázis gyógynövényszaküzlet együttműködési megállapodást kötött a cukorbetegek egyesületével. Szennai Nikolett, a bolt vezetője kiemelte: fontosnak tartják a segítségnyújtást. Tavaly a rákligát támogatták, az idén a helyi civil szervezetre esett a választásuk.

– Sok embert érint a cukorbetegség, célunk, hogy minél több emberen segítsünk – hangoztatta Szennai Nikolett. – Két területre terjed ki a szakmai kapcsolat: egyrészt négy éven át anyagi támogatást kívánunk biztosítani az egyesület számára, másrészt a tagság számára kedvezményes vásárlási lehetőséget nyújt az üzletünk.

Hazánkban a lakosság 9-10 százalékát érinti a cukorbetegség, a somogyi megyeszékhelyen 5-6 ezer cukorbeteg élhet. Erről már Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, az egyesület kaposvári elnöke beszélt. Az együttműködésre utalva rámutatott: reméli, hogy minél több cukorbeteg él majd a rendelkezésre álló új lehetőséggel.
– Világszerte ismert népbetegségről van szó, jól mutatja a helyzetet, hogy közelmúltban az ENSZ is napirendre vette a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai kérdést – húzta alá. – Egyesületünk is kiemelten foglalkozik a betegek érdekképviseletével, lényegesnek ítéljük a tanácsadást, a felvilágosítást valamint a megelőzést is.

Újra mosolyt csaltak a gyerekek arcára

Több zsáknyi ruha, tartós élelmiszer, használati eszközök és készpénz érkezett Babócsára a két gyermekével egyedül maradt édesanyához, akinek felgyulladt a háza és benne elégett minden tulajdonuk. Mint megírtuk: a 25 éves Balogh Éva és kettő, illetve négy éves gyermekei egy éjszaka mindenüket elvesztették a ruháktól kezdve a telefonon, televízión, élelmiszeren át a kisgyerekek játékáig.
Cikkünk nyomán megmozdult a környék, sokan segítettek a családnak.
– Úgy látszik, vannak még jó emberek a világon – mondta pénteken Balogh Éva. – Nagyon hálás vagyok nekik, hogy támogatnak.



A család megsegítésére kezdett gyűjtésbe szerkesztőségünk is, a munkatársak számos ruhát, játékot halmoztak fel. Így tett a Mozgáskorlátozottak Barcsi Csoportja, a barcsi Jobbik képviselői, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi önkéntesei, de bekapcsolódtak a segítő programba a barcsi önkormányzat szociális intézményei, magánszemélyek, a nagyatádi Spar húsz dolgozója húsz ezer forintnyi Erzsébet utalványt ajánlott fel, míg a nagyatádi Pro Família Alapítvány 10 ezer forint készpénzt, a barcsi Városi Könyvtár mesekönyveket. A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ szintén ruhákat, tartós élelmiszert és játékokat küld Babócsára, de már ígéret van egy televízióra és egy ágyra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!