Közélet

2012.12.26. 16:04

Palacknyi János napi áldás

Címkék#Marcali

Egy pohár forralt bor a csípős hidegben a marcali plébániatemplom előtt, ünnepi szalaggal átkötött fehér és vörösborok a kosarakban.

Vigmond Erika

Szentmise keretében János napi borszentelésre várta a bortermelőket Kiss Iván címzetes prépost, Marcali esperes–plébánosa. Viasszal gondosan lezárt, vagy fenyőágak közé csomagolt, de a termelő nevével címkézett borral teli üvegek is előkerültek a táskákból, díszes szatyrokból. Úgy harminc szőlősgazda, mintegy hatvan palack nemes nedűt sorakoztatott fel az áldásra, egyikük, Bognár György, Gárdonyi Géza: A bor legendája című versével is köszöntötte a megjelenteket.



A keresztény vallásban is fontos szerepet tölt be a szőlőtermesztés és a borfogyasztás. A Szent János napi boráldás eredetét Magyarországon a 15. századig tudják visszavezetni. Az esperes–plébános arról is beszélt: az idei rendkívüli időjárás miatt még keményebben kellett megdolgoznia a gazdáknak azért, hogy finom nedű kerüljön a hordókba. Majd megáldotta a palackokba zárt vörös és fehérborokat. A megszentelt borokat később a szokás szerint a gazdák elosztják a hordókban tároltak között, hogy továbbadják az áldást.


Kiitta a méreggel teli kelyhet

Középkori legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Jánosnak, hogy akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha megiszik egy méreggel teli kelyhet és az nem árt neki. A mérget először két gonosztevővel megitatták, akik azonnal meghaltak. János miután megáldotta a kelyhet: kiitta és életben maradt. Köpenyét a halottakra terítette, akik feltámadtak. A pogányok a látottak alapján megkeresztelkedtek.


Éjféli pásztorjáték Marcaliban

A marcali Boldog Gizella templomban Kósz Gyöngyi zenetanárnő, a Plébániatemplomban pedig a Fény Gyermekei ifjúsági zenekar közreműködésével, hittanos gyermekek pásztorjátéka vezette fel az éjjeli szentmisét. A plébániatemplomban tartott éjféli szentmisére ünnepélyesen bevitték a Betlehemi Békelángot, melyről bárki mécsest gyújthatott és elvihette otthonába is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!