Közélet

2013.01.18. 09:04

Hó és viharos szél: csak az üljön autóba, akinek muszáj, fotók

A nagy havazás és a viharos szél miatt piros riasztás volt érvényben, Somogy megyében a Marcali térségében volt a legrosszabb a helyzet, ott elrendelték a négyes fokozatú készültséget.

Sonline

17.35
– A 6812-es számú utat Csákány és a 7-es út közötti szakaszon lezárták – közölte Tóth Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának ügyeletese. –A kollégák hiába takarították el a hóátfúvásokat, a szél nem sokkal később visszahordta a havat az útra, s újabb torlaszt emelt. Mivel Csákányt másik irányból meg lehet közelíteni, így továbbra sincs elzárt település Somogyban. Ráadásul a többi út, bár havas, de járható.

17.02
Mindenkitől fokozott figyelmet kér Kaposvár polgármestere havazás és a hideg idő miatt. Szita Károly a hétvégére soron kívüli járőrözést rendelt el a közterület-felügyeletnél. A felügyelők folyamatosan járják majd az utcákat, s ha problémát észlelnek, azt jelzik az illetékes szervek felé. Ellenőrzik azt is, hogy minden utcában lehet-e közlekedni, a lakókat pedig megkérik, hogy saját ingatlanjuk előtt lapátolják el a havat. A polgármester arra kér minden kaposvárit, hogy figyeljen a környezetében élőkre, szomszédaikra, főként a családi házas, zártkertes részeken egyedül élő idősekre.

16.40
A KVG a havazás vége után az esti órákban a mellékutakra és a lakótelepekre koncentrál. Továbbra is 24 órás ügyeletben dolgoznak, alkalmazkodva az időjáráshoz. Az autóbuszok minden útvonalon közlekednek, néhány járatnál előfordul maximum 10 perces késés.

16.09
– Szombaton eleinte még a középső és a keleti országrészben havazhat, majd ott is megszűnik a csapadék, főként a Dunántúlon kisüt a Nap – áll az Időkép.hu előrejelzésében. – Hideg idő várható, hajnalban a Dunántúl nyugati részén -15 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak az üljön autóba, akinek muszáj
[/caption]
15.20
– Valamelyest, a délelőttihez képest, normalizálódott a helyzet – így Eigner János. – Négy olyan település van, ahová nem tudnak bejutni a buszaink: Porrogszentkirály, Somogybükkösd, Őrtilos és Somogycsicsó. Szerencsére a havazás alább hagyott, így jelenleg a hóátfúvások okoznak gondot.

14.26
Az országos hírekkel ellentétben nem bénult meg Kaposvár tömegközlekedése. Az autóbuszok minden járaton közlekednek, átlagosan 10 perces késéssel. A KVG továbbra is teljes kapacitással dolgozik, a fő-és tömegközlekedési útvonalak után kora déluránra a lakótelepeket is végigjárták. Folyamatosan tisztítják az utakat, többször is visszatérve egy-egy helyszínre – tudatta a Kapos Holding.

13.40
A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatósággal közösen arra kéri a közlekedőket, hogy a Nyugat-dunántúli területeken semmiképpen ne induljanak útnak.

13.10
Az M7-es autópálya (jobb pályatest) 114 km szelvényénél egy kamion szalagkorlátnak ütközött, jelenleg a belső forgalmi sávban vesztegel, a műszaki mentés zajlik. Személyi sérülés az elsődleges információk alapján nem történt.

12.30
A KVG továbbra is teljes kapacitással dolgozik Kaposvár útjain, az aláfagyott ónos eső azonban jelentősen nehezíti a munkát. A fő- és tömegközlekedési útvonalak után késő délelőtt megkezdték a másod- és harmadrendű útvonalak, valamint a lakótelepek tisztítását is, melyet  délután  is folytatnak. Az autóbuszok néhány perces késéssel közlekednek, kritikus pont a 15-ös járat lonkahegyi megállója, valamint a 4-es autóbusz Táncsics Mihály utcai emelkedője. Egyelőre  oda is eljutnak a járatok, a folyamatos havazás miatt  azonban később ez bizonytalanná válhat.

11.52
– Intenzív havazás kezdődött pénteken hajnalban Somogy megye teljes területén, amely várhatóan egész nap kitart – mondta Gaál Attila, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. – Balaton mentén és a megye nyugati részén (a Fonyódi és a Marcali járások területén) 70 km/órás szél fúj, fennáll a hóátfúvások kialakulásának veszélye. A megye tűzoltóit esetben – köztük egy busz, két kamion, egy kisteherautó és három személygépjármű mentésére és két esetben kidőlt fa eltávolítására – riasztották. Reggel 9 óra 40 perckor a horvát fél lezárta a berzencei határátkelőt, viszont 10 óra 02 perckor a hét és fél tonna össztömeg alatti vontatmány nélküli gépjárművek áthaladását engedélyezték felhelyezett hólánc használatával. A kamionok számára kijelölt várakozóhelyek hómentesítésére és az ideiglenes szükség-melegedőhelyek nyitva tartására a katasztrófavédelem munkatársai intézkedtek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nagy havazás és a viharos szél miatt piros riasztás van érvényben
[/caption]
Juhász Tibor, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke elrendelte a Megyei Védelmi Bizottság és az érintett járások helyi védelmi bizottsága katasztrófavédelmi munkacsoportjának összehívását – tette hozzá. – Horváth Jenő ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató személyesen, sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a média képviselőit a kialakult helyzetről. Baranya Károly alezredes igazgatóhelyettes pedig ismertette a megyére vonatkozó legfrissebb meteorológiai előrejelzést a résztvevőkkel.

11.08
A megye útjai, ha nehezen is, de járhatók. Időközben felerősödött a szél és a hó is intenzívebben esik, ami nagyben megnehezíti a Közút dolgát.

10.30
A korábban közölt korlátozások mellett a barcsi határnál hólánccal átléphetnek a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsik, Berzencénél viszont – jelenleg – tehergépkocsival egyáltalán nem lehet belépni Horvátországba.

10.25
– Az autóbuszok néhány vonalon továbbra is késéssel közlekednek Kaposváron. Eddig mindenhová, a meredek utcákba is eljutottak. A Petőfi utca és a 48-as Ifjúság útja kereszteződésnél a reggeli órákban lerobbant busz azonban továbbra is az úton vesztegel, a katasztrófavédők segítségére várva – tudatta Széki Éva, a Kapos Holding sajtóreferense. – A KVG gépei és munkásai továbbra is teljes kapacitással dolgoznak. Az összes gép és munkás az utakat tisztítja. Jelenleg a fő- és tömegközlekedés útvonalakra, a járdákra és buszmegállókra koncentrálnak. Az önmentő anyagokat a meredek utcákban folyamatosan pótolják.

– Siófok külterületén, a 7-es út Sóstói csomópontnál egy kamion szenvedett balesetet, melynek műszaki mentése jelenleg is zajlik – mondta Orbán Zoltán, az SMRFK sajtószóvivője. – A rendőrök félpályán irányítják a forgalmat. Személyi sérülés nem történt.

09.05
– Jelenleg az időjárási viszonyok miatt piros riasztás van érvényben – mondta Németh Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatója. – Somogy útjai havasak, de járhatóak. Marcali térségében, ahová már megérkezett a viharos szél, a legrosszabb a helyzet, ott négyes fokozatú készültséget rendeltek el. Hónyelvek, hóátfúvások alakulhatnak ki, melyek rendkívül balesetveszélyesek. Jelenleg hét gép dolgozik Marcali környékén, de ha kell még harminchárom lehívható.
– Fontos, hogy ebben az időben csak az üljön autóba, akinek halaszthatatlan dolga van – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

– A havazással egy időben, teljes kapacitással kezdte meg az utak tisztítását a KVG – tájékoztatott Széki Éva, a Kapos Holding sajtóreferense. – Jelenleg a tömegközlekedési útvonalakat, a járdákat és buszmegállókat takarítják. A folyamatos havazás és az erős szél jelentősen nehezíti a munkát. Az autóbuszok 10-15 perces késéssel közlekednek, a reggeli csúcsforgalomban a legkritikusabb helyzet a Füredi csomópontnál és a Petőfi- 48-as út kereszteződésénél alakult ki, ahol a katasztrófavédőknek kellett az elakadt autóbuszok segítségére sietni.

– Kaposvár, Siófok, Marcali és Barcs térségében nincs fennakadás: járhatóak az utak, a közlekedők csak kisebb késésekre számíthatnak – tudtuk meg Eigner Jánostól, a Kapos Volán Zrt. megbízott személyszállítási igazgatójától. – Csurgó környékén viszont – a hóátfúvások és a jegesedés miatt – több olyan település is van, ahová nem tudnak bejutni a járműveink. Somogycsicsóra, Csurgónagymartonra, Porrogszentkirályra, Somogybükkösdre, Szentára, Nemesdédre és Varászlóra sem közlekednek a buszaink, valamint a Karád Balatonlelle közötti útszakasz is járhatatlan.



– Somogy megyében, a barcsi és bezencei határátkelőhelyen nyerges vontatókat, illetőleg a pótkocsit vontató nehéz tehergépkocsikat nem engedik beléptetni Horvátország területére – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. – Személygépkocsikon téli gumi, illetőleg hólánc készenlétben tartása kötelező! Magyarországra érkezők számára továbbra sincs korlátozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!