Közélet

2013.04.02. 18:49

Esőzés: négyméteres kráter egy családi ház udvarán

Dél-Somogyban homokzsákokkal védekeznek az áradás ellen, Kaposkeresztúron egy családi ház udvarán beszakadt a föld, négyméteres kráter alakult ki.

Harsányi Miklós

Amíg Dél-Somogyban homokzsákokkal védték kedden a házakat, addig a Balaton-parton a magaspart csúszás okozott ijedtséget, Kaposváron pedig félig maga alá temetett a lezúduló föld egy melléképületet – kedden újabb erőpróba várt a somogyi tűzoltókra.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Babócsán homokzsákokkal védekeznek
[/caption]
A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően kedden újabb csapadékzóna érte el hazánk területét. Újabb jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás Somogyban is, amely elérheti a 20-30 millimétert.
– A napokig tartó kiadós esőzés következtében újabb helyen megcsúszott a meredek partoldal a kaposvári Nyugativánfa utcában – tájékoztatott kedden Gaál Attila, a Somogy Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette: a lezúduló földtömeg egy melléképületet félig maga alá temetett. A veszélyeztetett területet a tűzoltók kordonszalaggal lezárták, az épületből a lakót szükséglakásban helyezték el a kaposvári katasztrófavédelmi kirendeltség segítségével.
A kaposkeresztúri Szabadság téren egy családi ház udvarán a háztól egy méternyire 3-4 méteres körben beszakadt a föld. A kaposvári tűzoltóság intézkedett a körülbelül négy méter mély kráter feltöltésére, az épület sérüléseinek elkerülése érdekében.

A Rinya tartósan magas vízállása miatt a térségben megelőző védelmi intézkedéseket tettek. A települési polgármesterek irányításával Babócsán egy utcában négy épület védelme érdekében homokzsákokat helyeztek ki 50-70 méter hosszan, Péterhidán a víz épületeket még nem veszélyeztet, viszont ennek megelőzésére mintegy 100-150 méter hosszan fél méter magas homokzsákfallal megmagasították a töltést. Ezekre az intézkedésekre már a húsvéti hétvégén sor került, a munkálatokon több mint 40 fő dolgozott az érintett településeken.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposújlakon is megelőznék a nagyobb áradást
[/caption]
A szóvivő arról is beszámolt: a Rinya térségében – az érkező csapadék következtében levonuló újabb árhullám mértékétől függően – esetleges további védekezés válhat szükségessé.
– Kedd reggelre már a Kapos folyón is jelentős apadás volt tapasztalható – közölte. – A folyó somogyi szakaszán védekezésre továbbra sem volt szükség.

Az előrejelzések alapján az esti órákban várhatóan megerősödik a szél, óránként 70-90 kilométeres széllökésekre is lehet számítani. Szakemberek felhívják a közlekedők és a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy az erős, viharos szél fákat csavarhat ki a felázott talajból.



A dél-somogyi áradások kezelésére Juhász Tibor, a megyei védelmi bizottság elnöke intézkedett a barcsi járási helyi védelmi bizottság soron kívüli ülésének összehívására – közölte Gaál Attila. Ennek során megtárgyalták a csapadékos időjárás kapcsán eddig tett megelőző és az ezt követően végrehajtandó intézkedéseket. Helyben megkezdte működését a HVB katasztrófavédelmi operatív törzse, amelynek a munkájában részt vesz a területileg illetékes vízügyi szerv munkatársa is, aki a védekezés szakmai irányítását koordinálja.
Rinya patak kritikus szakaszaira több ezer homokzsákot és homokot szállítottak ki. Péterhidán az áthaladó vasútvonalon sebességkorlátozást rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!