Közélet

2013.04.27. 07:16

Halálutak Somogyban: az M7-esen történik a legtöbb tragédia

Folyamatosan javul Somogy baleseti statisztikája, ám a nagyforgalmú főutak még mindig balesetveszélyesnek számítanak. Az idén eddig négy halálos tragédia történt a megyében.

Vas András

Bár az első somogyi halálos közúti balesetre sajnos az idén sem kellett sokat várni – január 3-án Siófokon a 65-ös főút egyik kereszteződésében egy autó a zebrán ütött el egy 61 éves nőt, aki belehalt sérüléseibe –, az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, javult a helyzet a megye útjain. Tavaly 17 halálos – öt személyautóhoz, négy-négy motorhoz és teherkocsihoz köthető – és 180 súlyos sérüléssel járó balesethez kellett vonulnia a rendőröknek, ami azt jelentette, 2011-hez képest öttel, 2010-hez viszonyítva tizenkettővel kevesebb tragédia történt Somogyban. Az idei első negyedév adatai még kedvezőbbek, hiszen március végéig négy halálos és 37 súlyos sérüléssel járó balesetet jegyez a statisztika.



– Az adatokból egyértelműen kitűnik, hogy a halálos balesetek, illetve a balesetben meghalt személyek számában jelentős javulást sikerült elérni az elmúlt években – mondta Marics Zsolt alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatóság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Ebben szerepet játszott a jogszabályi környezet változása is, bár önmagukban ezek a rendőrségi ellenőrzések nélkül kevésbé lettek volna hatékonyak. A folyamatos kontroll mellett a felvilágosító és a megelőzést szolgáló intézkedések is hozzájárultak a javuláshoz.

Közlekedésbiztonsági szempontból a legveszélyesebbnek értelemszerűen a nagyforgalmú főutak számítanak, tavaly az M7-es sztráda somogyi szakaszán három, a 67-es főút Kaposvár és a Balaton-part közötti részén és a 7-es főúton két-két halálos baleset történt, míg súlyos sérüléssel járó karambolból a 7-es főúton – 18 alkalommal – akadt a legtöbb, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján – az említett szakaszok mellett – veszélyes útszakasznak számít a 68-as főút és a kaposvár-fonyódi út, utóbbinak főleg a Somogyvár környéki dombok között kanyargó része. Az idén a főutak közül az M7-esen, a 61-es és a 68-as úton történt a legtöbb baleset: a sztrádán öt, a két kétszámjegyű úton négy-négy alkalommal. Halálos baleset a 65-ös, a 7-es és a 68-as, valamint egy alsóbb rendű úton történt.

– Részletesen elemeztük a baleseteket, s az előfordulási gyakoriság alapján koncentráltuk az ellenőrzéseket – folytatta Major Zsolt –, melyekről esetenként előre tájékoztattuk a közlekedőket.
Utóbbi hatása sem elhanyagoltó, hiszen a szakemberek szerint a kevesebb halálos baleset elsősorban nem a javuló sofőri képességekkel, hanem az objektív felelősség bevezetése óta érezhető óvatosságukból adódik: a tapasztalható rendőri szigor sokakban csökkentette a száguldozási kedvet.

– Kiemelten kezeltük az úgynevezett három gyilkos kategóriába sorolt jogsértéseket, azaz a gyorshajtást, az ittas járművezetést, valamint a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztását – magyarázta a közlekedésrendészeti osztályvezető. – Utóbbi ugyan nem lehet baleset okozója, de jelentős szerepet játszik, hogy a jármű vezetője vagy utasa mennyire sérül meg.

Balestek a somogyi utakon 2013-ban

Halálos

Súlyos sérüléssel járó

Busz

-

-

Teherkocsi

-

5

Személyautó

2

23

Motor

1

3

Kerékpár

1

3

Gyalogos

-

3

Forrás: ORFK

Közúti balesetek Somogyban

Halálos

Súlyos sérüléssel járó

2010

29

168

2011

22

195

2012

17

180

Kecskemét és Gyula között a legtöbb áldozat

Tavaly 536 halálos baleset történt a hazai utakon, ami még mindig rengeteg, ám már csak negyede a rendszerváltáskori adatoknak. Országosan a főútvonalak közül a Budapesttől Záhonyig vezető 4-es főút számít a legveszélyesebbnek, évről-évre itt történik a legtöbb halálos baleset, de halálútként emlegetik a fővárosból Pécset érintve Barcsig tartó 6-os főutat is, igaz, a vele párhuzamosan megépült sztrádának köszönhetően sokat javult a helyzet. Az autópályák közül az elmúlt években az M7-esen történt a legtöbb halálos baleset, majd az M5 és az M1 következik a sorban. A kétszámjegyű utak közül a Kecskeméttől Gyuláig vezető 44-es út szedi a legtöbb áldozatot, noha az illetékesek már másfél évtizede ígérik, hogy négy nyomsávra szélesítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!