Közélet

2013.05.05. 08:29

Farkasházy Tivadar: újra Szárszó, de politikusok kíméljenek!

Tíz év után idén újra lesz szárszói találkozó, megvan már az időpontja is, június 15-16-a – jelentette be Farkasházy Tivadar.

Fónai Imre

– Húsz éve volt az első, tíz éve az utolsó találkozó a balatonszárszói Farkasházy-kertben. Miért hagyták abba?
– A csúcson kell abbahagyni – felelte Farkasházy Tivadar író, újságíró, humorista. – A 2003-as utolsó alkalomkor sikerült összehozni három nagyszerű kilencven év feletti embert, Fejtő Ferencet, Faludy Györgyöt és Kosáry Domokost. S három köztiszteletben álló nyolcvanast, Göncz Árpádot, Méray Tibort és Jancsó Miklóst. Sőt, Habsburg Ottó is bejelentkezett a catalaunumi csatamezőről, még érdeklődtünk is, hogy áll a csata a hunok és a rómaiak között. A család tizenegy rendezvény után belefáradt, mert hiszen ez mindig magánrendezvény volt családtagok, barátok szervezésében. Meg aztán a magamfajta allergiásnak nem kis megpróbáltatás az ilyen az allergiaszezon közepén, a balatoni előszezonban.

– Az allergia mellett nyilván az is nyomós érv lehetett, hogy a jobboldal lassan elmaradt a szárszói találkozókról...
– Ezt az országot mesterségesen kettészakították, és nem vagyok Merlin, a varázsló, hogy egybekovácsoljam a két oldalt. Igen, az első évben Orbán Viktor is ott volt, később Deutsch Tamás, Szájer József, Széles Gábor, Melocco Miklós, Horváth Balázs, Fábry Sándor, vagy a kisgazdák. Akkor még volt párbeszéd a két oldal között. Soha sem az volt a célom, hogy különböző gondolkodásúakat tereljek egybe, csak az, hogy egy másfajta hangnem uralkodjék. Ne az öklünket rázzuk, ne tagadjunk ki senkit az országból. Ilyenek voltak a szárszói találkozók. Szárszó mindig is izgalmas hely volt, 1943-ban itt jöttek össze a népi írók, Németh Lászlóék, Erdei Ferencék, Veres Péterék a Soli Deo Gloria telepen, a telkem szomszédságában, ahol később fiatal soli deo glóriások sátoroztak, ma viszont másfélmilliárdos állami támogatással épült üdülő áll, ahol Kubatov Gábor képzi ki a fideszes aktivistákat. Mindig tiszteltük a ''43-as találkozó emlékét, rendre meg is koszorúztuk az emléktábláját, egyszer tévedésből a Hazafias Népfrontét. De Szárszó ma is izgalmas hely: a két szárszói találkozó egymás melletti helyszínén kívül csak pár kilométer Őszöd, Kötcse, vagy éppen a Horthy-szoborról elhíresült Kereki.

– Gyakran megfordul ma is a család balatoni nyaralójában?
– Egyre ritkábban, egyébként is, már csak az imádság tartja össze, nekem ugyanis nincs annyi pénzem, mint a szomszédoknak. Régebben fél éveket töltöttem Balatonszárszón, hét másik iskola mellett ott is jártam iskolába – a házmesterünk temette alkalmi sírásóként József Attilát –, Szabó Lőrinc gyakran nyaralt nálunk azokban az ötvenes években, amikor eléggé el volt meszelve. A szárszói találkozók úgy kezdődtek, hogy egy amerikai hölgy azt mondta rám, nem vagyok magyar. Most akkor kezdjem el bizonygatni? – gondolkodtam, s arra jutottam: azt viszont, hogy szárszói vagyok, senki sem vitathatja. Egyszóval: itt az ideje, hogy én is elmenjek újra a saját kertembe.

– Tíz év után újra lesz találkozó?
– Igen, már időpontja is van: június 15-16-a.

– Kiket hív meg? Jobboldaliakat is?
– Egyetlen jobboldali politikus maradt, Orbán Viktor. Ha bárkit meghívnék, vagy nem merné elfogadni, vagy azt mondaná, amit Orbán hallani szeretne tőle. Én legalábbis nem látok különbséget, mind ugyanazt mondja, csak legfeljebb szolidabban (Varga Mihály), fantaszta módjára (Matolcsy György), vagy Bayer Zsolt hangján, stílusában (Kövér László). Olyanokat hívok, akik felemelt fejjel, vidáman, jókedvűen, szellemesen fogalmazzák meg: milyen országot képzelnek el, milyen az az ország, amit nem egyetlen ember irányít. Elsősorban civilek, társadalomtudósok, politológusok, művészek beszéljenek.

– Politikusok?
– Azok inkább ne. Arra se kíváncsi senki, hogy tízen-tizenketten elmondják ugyanazt. Annyi a párt az ellenzéki oldalon, mint a pelyva. Ha mindnek szót adnék, abból nem Szabad Nép-félóra lenne, hanem másfél unalmas nap.

– S vajon jövőre is lesz találkozó a szárszói kertben, vagy az idei csak egyedi, ünnepi alkalom?
– Soha ne mondd, hogy soha. Nagyon időjárásfüggő az egész, volt olyan találkozó, amikor vihar után tök sötétbe borultunk, Suchman Tamás akkor „privatizálta” a villamosipart, húsz perc múlva csak nálunk volt áram, az egész faluban sehol máshol, máig se tudom, hogyan csinálta. Egyre nehezebb egy ilyet megszervezni, talán már támogatni se mernek bennünket, mert lassan a lacikonyhák is stratégai partnerei lesznek a kormánynak.



– Lesz azért nyilván, aki főz, talán éppen Suchman Tamás, aki a 2003-ason struccpörkölttel rukkolt elő...
– Azt ma még nem tudom, hogy miből, de remélem, Nagy-Bandó eljön és főz, akár csak például Selmeczi Tibor. Lesz megbeszélni való is, csak a durva hangok kerülendők. A demokráciáért harcoló házigazdaként azonnal megvonom a szót, ha valaki ezt nem tartja be. Átkozódás tehát nem lesz Szárszón, de összeborulás sem; most, amikor éppen ötezer trafikot einstandoltak és tettek ki családokat pár négyzetméterükről, aligha van itt az összeborulás ideje, pedig jó lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!