Közélet

2013.07.28. 13:41

Újra Vésén találkoztak az izzó vas mesterei

Címkék#Vése

A hőségben még a vései kovácsszínben lobogó lángok melege is hozzáadódott a kánikulához: szították a tüzet és ütötték a vasat a mesterek a kovácstűzhelyeknél. Az ország minden részéből érkeztek kovácsok a vései kovácstalálkozóra.

Vigmond Erika

A tűz és a vas embereinek somogyi randevúját tizenkettedszer rendezték meg. Bárki  rácsodálkozhatott, hogyan formálódik az izzó vasdarab finom mívű alkotássá. A versenydarabokkal egyúttal a mesterek össze is mérték szakmai felkészültségüket, tudásukat. A faluban azonban nem csak azok szórakozhattak jól, akik a míves munkákra voltak kíváncsiak. A kovácsmúzeumban a munkafolyamat bemutatása és a kész kovácsoltvas-termékek kiállítása is vonzotta az érdeklődőket.



Bertók László polgármester az idei találkozó újításáról beszélve elmondta: a környékbeli csapatoknak az volt a feladatuk, hogy a kovácsok kedvenc ételét főzzék meg. Volt csülökpörkölt, babgulyás, csülköspacal, szarvaspörkölt - csupa olyan étel, ami a kemény munkát végző férfiembernek dukál. A kovácsokból álló zsűri pontozta az ételeket, a főzőcsapatok pedig zsűrizték a kovácsok munkáit. A találkozó egyik fénypontja természetesen a szerelmespárok hagyományos összekovácsolása volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!