Közélet

2013.08.02. 07:30

Négy norvég: fonóházat építenek a somogyi ökofaluban

Ezernél több pályázat közül száz nyert, közte négy somogyi a norvég alap legújabb támogatásából. Hétmillió forintot kapnak összesen.

Balassa Tamás

A kaposmérői Hangya- Banda Ifjúsági Egyesület a Zselic kincsei, kincset érő Zselic című anyagával nyert 7,7 ezer eurót, s ugyanennyit kapott a visnyeszéplaki Édenkert Egyesület a Fenntartható vidéki élet, megélhetés helyben című projektre. A Gyertek Velünk Egyesület Gyertek Velünk Hedrehelyre című, míg a Somogyvámosért Egyesület a Zöldülő falu című pályázatára kapott több mint háromezret. Összesen 1029 elképzelés közül 105 célra szavaztak meg forrást.



Fonóházat épít a visnyeszéplaki Édenkert Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alaptól nyert forrásból, tájékoztatott Bariska Gábor elnök. A hagyományos kézművesség oktatására felszerelt helyiséget egy évig működtetik majd. Három tábort szerveznek, az augusztusi 2. Gyapjú és Fonótáborukban már az új eszközöket használhatják a résztvevők. A több mint két évtizede alapított ökofaluban működő Édenkert a minap kötött együttműködési megállapodást Visnye önkormányzatával, Füszfás Balázs polgármesterrel.

A településen a Start-program keretében juhokat tartanak, s vállalták, az egyesület táborának bemutatják az állattartást, a birkák nyírását is, és a gyapjúfeldolgozás alapanyagát is biztosítják a fonóház működéséhez, ahol a szövést és a nemezelést is megtanulják a résztvevők.
Bariska Gábor elmondta: a visnyeszéplakiak két évtizedes munkájával nem szívesen hivalkodnak, előbb megvárták, amíg van mit letenniük az asztalra. A fonóházat is mindenképpen megépítették volna, de örülnek, hogy életük első nagyobb támogatása elismeri a munkájukat. A munkát a legnemesebb tevékenységnek tartják, erre nevelik gyermekeiket, hiszen távol a civilizációtól magukra, egymásra vannak utalva, sok mindenhez kell érteniük. Ha egy gyermek kifejezetten jó fejű és tehetséges, akkor taníttatják felsőoktatásban.

Az elnök gyermekei közül mindegyik egyetemet végzett, vagy oda jár. A természeti környezettel harmóniára és fenntarthatóságra törekvő visnyeszéplakiaknak iskolájuk is van, mely kis létszáma ellenére sokféle pedagógiát alkalmaz. Az egykor 26 éves korára számos területen dolgozó elnök itt matematikát-logikát tanít, s anatómiát, mert masszőr végzettsége is van, de az építőipar minden ágát megtanulta, amióta 23 éve egy baltával bevette magát a zselici rengetegbe. Sokan megpróbálják, és feladják, de ő maradt, és a gyarapodó civil közösség is bizonyság, hogy megérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!