Közélet

2013.09.30. 19:29

Tömeges halpusztulás és több milliós kár a vinaszömlés után

Több ezer darab hal pusztulhatott el a Kaposon a múlt heti cukorgyári vinaszömlés után. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület vezetői szerint a kár több millió forint, az eset kapcsán peren kívüli megállapodásra törekednek az ügyben érintett nagyvállalattal.

Harsányi Miklós

– Védett halak, így felpillantó küllő és szivárványos ökle is elpusztult a vinaszömlés miatt – mondta Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. Ezen kívül domolykó, kárász, ponty, süllő és csuka tetemek sokaságát látták a folyónál. Megírtuk: halpusztulást észleltek horgászok, természetbarátok a Kapos több tolnai szakaszán, a szennyezett folyórészen több hatóság helyszíni szemlét tart. A szennyezést és a halpusztulást a folyó Döbrököz és Kurd közötti szakaszán észlelte egy természetvédő, aki közérdekű bejelentést tett a zöldhatóságnál. A Kapos színe sötétbarna színű lett és szúrós szagot árasztott.

– Szerintem csak a környékünkön közel 10 kilométer hosszan a halállomány jelentős része kipusztulhatott – utalt a birtokába jutott információkra Kozári Miklós, aki hétfőn munkatársunknak megmutatott egy üvegnyi vinaszt, melyet a környezetszennyezés helyszínén gyűjtöttek be. – Pedig amit lehetett, civil egyesületünk mindent megtett. A Deseda patakból oxigéndús vizet engedtünk, s lehetőség szerint figyelemmel kísértük az ügy fejleményeit, ám a szennyezés így is tetemes kárt okozott a helyi élővilágban.

A szakember kiemelte: az ügy vélhetően nem zárult le. Tartani lehet attól, hogy a hideg vízben lerakódott vinasz a tavaszi felmelegedés során ismét a felszínre juthat, s ez újabb környezeti problémát idézhet elő. Kozári Miklós ugyanakkor azt sem érti, hogy a döntéshozók milyen szakértői véleményre alapozzák a kifolyt vinasz mennyiségét. Ugyanis – szerinte – a napokban különböző adatok kerültek napvilágra, ráadásul a szivárgás időtartamával kapcsolatban is több, egymástól jócskán eltérő információt tapasztalt személyesen. Az elnök rámutatott: egyesületük a Kapos folyó bérlője, s a szennyezés kapcsán valamennyi jogi-szakmai elvárást teljesíteni kívánják.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több milliós kár a vinaszömlés után - Fotó: MTI
[/caption]
– A Kaposon közel 900 tagunk horgászhat, az utóbbi napokig sok féle hal élt a folyó hozzánk tartozó szakaszán – hangsúlyozta. – A szennyezéssel sok minden egy csapásra megváltozott, jelenleg a halászati- és a környezetvédelmi hatóság állásfoglalását várjuk. Ennek tudatában tesszük meg a szükséges lépéseket. 
A Kaposvári Sporthorgász Egyesület – tekintettel az eddigi korrekt kapcsolatra – kész akár peren kívüli megállapodásra is a cukorgyárral.



– Szeptember 24-én délelőtt 8.45-kor a kaposvári cukorgyár egyik ötezer köbméteres vinasz tároló tartálya egy korábbi hegesztés mentén kirepedt – utalt az előzményekre a Magyar Cukor Zrt. sajtóközleményében, melyet hétfőn juttatott el szerkesztőségünkhöz. – A tartályban 4,445 tonna vinasz volt, ami teljes egészében kifolyt a tartályból. Időben sikerült földsánccal körülvenni, s a kiömlő vinasz nagyobbik részét sikerült visszaszívatni egy másik tartályba. E mellett mintegy 150 tonna van még a kármentőben, melyet majd vizes mosással távolítanak el és használnak fel a biogáz üzemben. 450 tonna földdel szennyezett vinaszt a hét során a biogáz üzemben már felhasználtak. Nagyjából 15 tonna vinasz jutott a Kapos folyóba. A folyót folyamatosan monitorozzák mind a cukorgyár, mind a vízügyi hatóságok munkatársai. A víz tisztaságának jelentős romlását vagy halpusztulást a Somogy megyei szakaszon egyik fél sem tapasztalt. Ebben közrejátszott, hogy a vízügyi hatóság a gyár segítségére volt és 2 nagy tározótóból jelentős mennyiségű vizet engedett a folyóba. A hétvégén a cukorgyár a médiából értesült a Tolna menyei halpusztulásról, amivel kapcsolatban a hatóságok a Magyar Cukor Zrt.-t nem keresték. A Magyar Cukor Zrt. számításai szerint ez a szennyezés már nem a cukorgyárból származhat, hiszen a Kapos folyó folyási sebességét figyelembe véve, a szennyezésnek el kellett hagynia a Kapos folyót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!