Közélet

2013.10.18. 09:40

Hazait a magyaroknak! Kampány az itthoni almáért

Akár 20 százalékkal is növelheti a fogyasztást az almapromóció: a kampány célja, hogy minél több gyümölcsöt vegyen a lakosság. Somogyban a hagyományos, régebbi almafajták a jellemzőek.

Harsányi Miklós

– Bár az aszály és a májusi jégverés gondot jelentett, összességében elfogadható volt az idei alma minősége – hangsúlyozta Varga József porrogszentkirályi őstermelő, aki négy hektáros családi gazdaságában jonagoldot, idaredet, gálát és goldent is termeszt. – Szerintem sok gazdálkodóval együtt igencsak örülnék, ha a hazai fogyasztók minél több magyar almát vásárolnának. Egészséges, ízletes gyümölcs.

Több termelő szerint a terméshozam viszonylag kedvezően alakult, az árakról ez már korántsem mondható el. Volt, aki úgy fogalmazott: nagyobb felvásárlás esetén hiába kaptak az egyik legnépszerűbb gyümölcs kilójáért – fajtától függően – 75-90 forintot, ha az üzletekben, szupermarketekben kilóját 300-350 forint körüli összegért kínálják. Rendszeresen extrém nagy eltérés tapasztalható az áraknál, a kereskedelem nyúlja le a haszon tekintélyes részét.

– Védeni kell a magyar piacot és a hazai termelőket, jó elgondolásnak tartom a mostani programot – utalt Máté József böhönyei gyümölcstermesztő a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által bejelentett almapromociós kampányra. Beszámolók szerint Magyarország almafogyasztása évente és fejenként 15 kilogramm, amit a mostani almanépszerűsítő kampánnyal 20 százalékkal is növelni lehet a belföldi piacon. A szaktárca vezetője jelezte: a célkitűzés reális. Az idén mintegy 580 ezer tonna alma termett az országban. E mennyiség harmadát fogyasztják el közvetlenül gyümölcsként, további kétharmad léalmaként vagy feldolgozott formában került a piacra.



Tóth István kaposvári mezőgazdasági mérnök – utalva a piaci folyamatokra – aláhúzta: minden lehetséges módon célszerű emelni a hazai gyümölcsvásárlást, értékesítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!