Közélet

2013.11.03. 16:45

Határérték felett: uniós egymilliárd az egészséges ivóvízre

Újabb csaknem egymilliárd forinttal támogatják a legutóbbi Európai Uniós pályázatok somogyi települések ivóvízének megtisztítását.

Balassa Tamás

Döntően az ammónium haladja meg az egészségügyi határértéket Bábonymegyer, Nagykorpád és Felsőmocsolád, valamint Gölle és Lengyeltóti környékének vizében. Szőlősgyörökben a nitrit okozhat potenciális közegészségügyi veszélyhelyzetet, míg Gyugyon az ammónium-tartalom lépi túl átlagosan 23 százalékkal a határértéket. Ebben az évben a mostani 965 milliós EU-forrással már meghaladja a 3,6 milliárdot a vízprogramok támogatása, amihez 10-20 százalékos önerőt vállaltak az önkormányzatok, térségek. Kénytelenek volt nemcsak az uniós szabványok, hanem a több helyen megjelenő arzéntartalom miatt is. Ez a lajtos kocsis és zacskósvíz-projektek miatt milliárdokat emésztett már föl. Somogy egyébként részint a természeti erőforrásokra, a földre és a vízkincsre, a felszín alatti gyógyvizekre alapozza közeljövőjének fejlesztési stratégiáját.

Az országos átlag feletti a kifogásolható ivóvízminőség megyénkben. Elsősorban a kémiai komponensek, főként az arzén, a mangán, az ammónium és a vas túlzott jelenléte okoz gondot. Az arzéntartalom miatt az év elejétől Babócsán, Háromfán, Bakházán, Patalomban és Pálmajorban kezdtek vizet osztani a lakosságnak; az ország 300 településén hasonló a helyzet. Az ezt megelőző 2011-es kormányrendeletben még Babócsa, Bolhó, Bőszénfa, Háromfa, Komlósd, Patalom, Péterhida, Rinyaszentkirály, Somogyaracs és Tarany szerepelt a literenkénti 0,01 milligramm koncentrációjú arzéntartalmú vízzel ellátott települések listáján. A határértéket meghaladó arzénkoncentráció növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát, kis dózisokban, hosszas bevitel esetén krónikus betegségeket is okozhat, úgy mint a szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, a máj- és vesebetegségek, a cukorbetegség.

Somogyban a legtöbb településen az ammónium mennyiségét kell csökkenteni, és pedig a 0,5 milligrammos határérték alá. Egyebek között erre Bábonymegyer 146 millió, Gölle, Büssü és Patalom 358 millió, Lengyeltóti és környéke 278 millióm, míg Nagykorpád és Felsőmocsolád 183 millió forintot nyert nemrégiben uniós pályázaton. Ebben az évben már Háromfa és Bakháza, Torvaj és Lulla, Kisgyalán és Fonó, Pálmajor, Somogydöröcske és Bonnya, Andocs, Tabi és a kistérség nyolc települése, Szentbalázs és a Surján-völgye, Barcsi és térsége, Inke, Lábod, Balatonfenyves, Ecseny, Polány, Mernye és Mernyeszentmiklós, valamint Nagyberki és Mosdós kapott forrást egészséges vízre.



A Dél-Dunántúli Ivóvízminőség-javító Program mintegy 60 somogyi települést érint. A nitrit-tartalom a 2011-es adatok alapján Drávagárdonyban, Fonóban, Nágocson és Törökkoppányban volt határérték fölött, de a vas és a mangán túlzott jelenléte is jellemző. Mindezzel együtt Somogy településein még mindig egészségesebb a víz, mint a dél- és a kelet-magyarországi országrész egyes térségeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!