Közélet

2014.03.07. 15:17

Másfélezer paragrafus, 15 ezer normatétel: jön az új Ptk.

– A szakmai jelenünk egy földindulás, egy jogi cunami – mondta köszöntőjében a Somogyi Jogásznapon Fekete László, a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara elnöke. Szerinte az új Büntető Törvénykönyv után feltartóztathatatlanul közeledik az új Polgári Törvénykönyv március 15-ei életbe lépése, aminek szorongással tekint elébe a jogásztársadalom.

Kovács Gábor

– A hatalmas törvényben 1598 paragrafus és 15 ezer normatétel lesz. Sok a tisztázatlan kérdés, például a földforgalommal kapcsolatos jogszabályok előtt tanácstalanul állnak az ügyvédek. Mindez jogszabály-módosítással jár majd elkerülhetetlenül, vagyis a saláta törvény helyett a saláta rendelet fogalmával kell megismerkednünk. Több előadás volt már a bírák felkészítésére, és az ügyvédi kamaránál, mindez azonban nem elegendő, mert minden alkalmat meg kell ragadni, hogy megismerkedjünk az új törvényekkel – mondta az ügyvéd.

Ezután Horváth Szilárd somogyi főügyész, a Magyar Jogász Egylet megyei elnöke a büntetőeljárási törvényről kérdezte az előadókat. Ez a kódex mindössze gyermekkorú, de egy plasztikai műtétekkel terhelt, leharcolt idős hölgyre emlékeztet, amit púderezni kell vagy lecserélni, tette fel a kérdést.

A választ Márki Zoltán, a kúria tanácselnöke adta meg, miszerint gyakorlati baj van a büntetőeljárási törvénnyel, a túlbonyolított szabályozás elhúzódó, monstre pereket, többszáz oldalas ítéleteket jelent. Márki Zoltán az igazságügyi miniszter kérésére tagja annak a kodifikációs bizottságnak, ami a törvény megújításán ügyködik.
– Az alapelvek körét vizsgáljuk, még semmi sincs elültetve úgy, hogy ki ne lehessen venni onnan. Nehogy úgy járjunk, mint az egyszeri tudós, aki az elefánt és a majom keresztezésén dolgozott. Sikerült, de kidőltek a pálmafák – mondta.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyi Jogásznap Kaposváron
[/caption]
Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet elnöke a március 15-én életbe lépő új Polgári Törvénykönyvről beszélt, amelynek megalkotásában maga is részt vett.
– A Kúriának még sok nehézséget fog okozni, hogy az új Ptk. szemléletmódja eltér az alkotmányétól – fejtegette Sárközy Tamás. – Az alaptörvényben ugyanis a magántulajdon nem alapvető jog, ott a közösség az első. Szó sincs benne piacgazdaságról, a múltat tagadja, és egy új korszakot akar indítani. Az új Polgári Törvénykönyv viszont lezárni akarja a rendszerváltást, és benne a magántulajdon a legfontosabb. Ez mellesleg megnyugtatott sok olyan EU-s politikust, aki a magyar alaptörvény miatt háborgott, de amikor megmutatták neki a Ptk.-t, látta benne, hogy Magyarországon piacgazdaság van. Szerencse, hogy a politikusok nem akartak a Ptk. gazdasági részéhez nyúlni. Egy KDNP-s politikus volt, aki azt kifogásolta, hogy a törvényben csak 5 paragrafus szól az emberről, és 400 olyan „gyanús” szervezetekről, mint a részvénytársaság. Az ember kapcsán érdekes kérdések vetődtek fel: ha egy férfi és nő házassága során a férfi nővé operáltatja magát, akkor mi van? Mondtuk, hogy válóper, pedig a politikusok azt akarták kimondatni velünk, hogy érvénytelen a házasság...

Újdonság, hogy a Polgári Törvénykönyvbe uniós mintára a fogyasztóvédelem is belekerült. Ezen kívül a törvény számos új helyzetet teremt. Egy egyesületi elnök például a magánvagyonával felel majd, és megváltozik a bizalmi vagyonkezelés: egy nagyszülő magánalapítványt hozhat létre, ha a taníttatni akarja az unokáját, de nem bízik a lányában. A kártérítési jogban angolszász típusú megoldások születtek: a károsultnak kell majd bizonyítania, hogy a károkozó mit nem látott előre.

Sok vita lesz még a társasági jog beillesztésén a Polgári Törvénykönyvbe, amiben hungarikum, magyar megoldás van. Az Nyrt.-knek kötelező lesz majd megjelenniük a tőzsdén, de miután nem diszkriminálhatunk, ez a világ bármelyik tőzsdéje lehet. Így előfordulhat, hogy pl. az eritreain, amit egy magyar cégbírónak nehéz lesz ellenőriznie... Összességében elmondható, hogy a Ptk. az első 5 évben jogalkalmazási problémákat okoz majd. A közigazgatás nem volt rá felkészülve, 200 törvényt kellett módosítani miatta. Magát a Polgári Törvénykönyvet is, mielőtt életbe lépett volna, már 60 helyen módosította a Parlament. Ez nonszensz. A szövetkezeti törvényt például 3 helyen, ez is példátlan.  Mert egy rossz törvény is jobb, mint egy állandóan változó. A kritika mellett azonban elmondható, hogy az új Polgári Törvénykönyv egy évszázadokra szóló nagy törvény, ennek a kormányzati ciklusnak a legnagyobb jogalkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!