Közélet

2014.03.20. 08:00

Tavaszi nagytakarítás: rendet vágnak erdőn, pályán

A hagyományokat követve az idén tavasszal is nagytakarítást rendeznek a somogyi erdőkben, mezőkön és a labdarúgópályák környékén.

Fenyő Gábor

Több mint 10 éves múltra tekinthet már vissza az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezése, az erdők-mezők tavaszi kitakarítása. Szűkebb hazánkban a Somogy Megyei Vadászkamara és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége koordinálja az eseményeket, s elsőként a Sefag Zrt., a Kaszó Zrt. és a Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatósága csatlakozott.

– Nem újdonság, hogy összefognak egymással a vadászok és a labdarúgók. Tavaly például a nagyatádi és a berzencei labdarúgócsapat tagjai is szorgalmasan szedték a szemetet a kaszói erdőben. Ha úgy nézzük, a somogyi vadász- és labdarúgó-társadalom mondhatni az egész megyét lefedi – mondta elöljáróban Kemenszky Péter, a Somogy Megyei Vadászkamara titkára.

A nagy somogyi tavaszi takarítás a hétvégén, szombaton kezdődik majd Kaszóban – négy napra rá megismétlik az akciót –, s egészen májusig tart megyeszerte.
– Megdöbbentő, hogy mik jönnek elő az erdők mélyéről. A kiszuperált tv, mosógép és centrifuga mellett mindenféle autóalkatrész is előkerült. Tartok tőle, hogy most a kiselejtezett pénztárgépek következnek... – mondta Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. igazgatója, egyben az NB III-as Nagyatád FC elnöke.



– Ne csak az erdőkben és mezőkön vágjunk rendet, hanem ugyanazzal a lendülettel a labdarúgópályákon, illetve azok környékén is – folytatta Csendes Balázs, az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóságának az igazgatója. – Főként a kisebb településeken a falvak mellett található a pálya, s utána már az erdő. Volt már rá példa, hogy szarvas legelt a játéktéren, vaddisznó túrta a pályát... Az a cél, hogy minél több klubnál ismerjék fel, mennyire fontos környezetünk megóvása. A felszerelésről – kesztyű, műanyag szemeteszsák, láthatósági mellény, stb. – mi gondoskodunk. Csak legyünk minél többen...

A több mint évtizedes múltra visszatekintő nemes akció nemcsak Somogyban, hanem országszerte egyre népszerűbb; vannak települések, ahol a helyi önkormányzat, iskolák és civil szervezetek is csatlakoznak. Szerencsére mind többen ismerik – ismerjük – fel, hogy egyáltalán nem mindegy, mit örökölnek majd tőlünk a gyermekeink, unokáink...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!