Közélet

2014.04.27. 17:23

Huszonöt éves szőlő- és borbarátság Szőlősgyörökön

Negyedszázados fennállását ünnepelte a szőlősgyöröki Szent Anna Borházban a Szőlősgyöröki Szőlő- és Bortermelők Baráti Köre.

Márton László

– 1989 áprilisában azzal a szándékkal hívták életre a baráti kört, összefogva a szőlővel és a borral foglalkozókat, hogy visszaszerezzék Szőlősgyörök községnek azt a tiszteletet, amit a név is takar – emlékezett a kezdetekre Komáromi Ferenc, a baráti kör elnöke. Meg kellett ismertetni az embereket a korszerű technológiákkal, az ország és világ boraival. Tulajdonképpen ennek a munkának áldozták az elmúlt 25 évet, melynek eredményeként elmondható, hogy ma már a baráti kör tagjainál hibás, rossz bort nem lehet találni.

Csak úgy lehetett elérni a fejlődést, hogy nem udvariaskodtak egymással, amikor évente több alkalommal végigjárták a pincészeteket és véleményt alkottak egymás borairól. Akkor még nem létezett a Hegyközség, így maguk szervezték a borversenyeket, amelyekre a balatonboglári szakembereket kérték fel bírálónak. Akkor is a boglári borászokhoz fordultak, amikor olyan problémával találkoztak, ami addig még nem fordult elő.
– Az, hogy ma valóban minőségi szőlő- és bortermelésről beszélhetünk Szőlősgyörökben, az annak is köszönhető, hogy a gazdák meg is fogadták a szakemberek tanácsait – vélekedett Komáromi Ferenc.



A folyamatos tanulás mellett tette le a voksát a baráti kör, ezért minden évben meglátogattak egy borvidéket és megismerkedtek az ottani borokkal, technológiákkal.
– A 25 tagot számláló baráti kör összességében közel száz hektár szőlőterületen gazdálkodik, a tagoknak csak egy része foglalkozik borászattal is, éppen ezért vagyunk szőlő- és bortermelők köre – hangsúlyozta Komáromi Ferenc. Kiemelte, hogy jó bort csak jó szőlőből lehet készíteni, így elengedhetetlen, hogy a termelők is tisztában legyenek minőségi, és a kor követelményeit kielégítő termelési technológiákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!